latinica  ћирилица
22/11/2018 |  18:06 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Додик: Црнадак, Мектић и Шаровић показали неодговорност

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је данас за Срну да одбијање министара иностраних послова у Савјету министара Игора Црнатка, безбједности Драгана Мектића и спољне трговине и економских односа Мирка Шаровића да поднесу оставке показује њихову неодговорност и схватање тих позиција као властитог ћара који су добили на штету Републике Српске.

Додик је рекао да су оставке које је тражио од њих, сасвим логичан и уобичајен потез у сваком новом мандату, односно дио посла и обавеза.

"Њихови мандати су свакако истекли, и они су у некој врсти техничког мандата, а нису били одговорни према Српској ни када су били у потпуном капацитету као министри, нису одговарали институцијама", рекао је Додик.

Он је истакао да је Шаровић остао познат по томе што је у парламенту Републике Српске рекао "да њега не интересују ставови институција Српске и да ће он у Сарајеву дјеловати сам".

"Е, то његово дјеловање довело је Републику Српску у огромну штету и вријеме је да се то промијени. Ја сам добио мандат да то промијеним, а они су изгубили изборе и, можда, би и за њих, да имају имало политичке коректности, то био неки политички, па чак и људски излаз", рекао је Додик и додао да ће се видјети како ће то ићи.

Он је истакао да зна да су СДС и ПДП били потпуно неодговорани и да ће наставити лошу политику за Републику Српску.

Додик је раније позвао функционере Републике Српске у заједничким институцијама БиХ да поднесу оставке и навео да они немају његово повјерење, јер су водили политику супротну политици Српске.

Он је рекао да не жели да спроводи никакву силу, али сматра да би подношење оставки било пристојно, с обзиром на то да је народ гласао за политику која је супротна њиховој.

Министри спољне трговине и економских односа, иностраних послова и министар безбједности у Савјету министара Мирко Шаровић, Игор Црнадак и Драган Мектић поручили су данас да ће остати на својим позицијама у пуном капацитету све док не буде изабран нови сазив Савјета министара.