latinica  ћирилица
22/11/2018 |  19:20 ⇒ 23/11/2018 | 10:40 | Аутор: РТРС

Каран: Савјет ће штитити уставни поредак Српске

Република Српска добила је Савјет за заштиту уставног поретка.

Иако су, према Уставу, обавезне да све информације о евентуалним безбједносним пријетњама по Републику Српску доставе њеном предсједнику, бх. безбједносне службе то никад нису урадиле.

Због тога је, право да Српска има свој Савјет за заштиту уставног поретка, још 2013. године искористио Милорад Додик.

Тако је Република Српска добила свој Савјет заштиту уставног поретка који има пет чланова. Савјетом предсједава Синиша Каран, који је за Печат говорио о разлозима формирања Савјета.

Најавио је да ће бити предузете све мјере с циљем заштите уставног поретка Српске, који је протеклих година често био нарушаван. Навео је примјер Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, формиране насилним преношењем надлежности међународне заједнице која је требало да штити уставни поредак БиХ и ентитета, а није то чинила.

- Република Српска је имала своју обавјештајну службу која је под притиском међународне заједнице угашена. Насилним преношењем надлежности формирана обавјештајно-безбједносна агенција на нивоу БиХ, и то стапањем двије агенције - Републике Српске и Федерације БиХ. Њен основи уставни и законски задатак је да штити уставни поредак БиХ и ентитета. Протеклих година имамо низ примјера да не само да није штитила уставни поредак Српске, него је чинила све да га наруши - рекао је Каран.

Он је истакао да има велики број таквих примјера, попут случаја руског књижевника Захара Прилепина којем је забрањен улазак у БиХ, као и праћења званичника Републике Српске.

- У основи имамо потпуно формиран став да не дјелују у складу са Уставом и законом, односно да не штите уставни поредак Српске. У том смислу, Република Српска је била присиљена да иде у смјеру оснивања савјетодавног тијела предсједника Републике Српске - појаснио је Каран и додао да ће ово тијело у будућности сигурно пронаћи метод и начин рада који ће бити заснован на анализи доступних података и њиховој размјени са релевантним агенцијама.

- На бази тога даваћемо стручна и савјетодавна мишљења предсједнику Републике који ће са аспекта уставних надлежности са другим институцијама Републике Српске предузимати одговарајуће мјере да заштитимо Српску од свих могућих напада и нарушавања њеног уставног поретка - поручио је Каран.

Напоменуо је да Савјет чине лица која су се бавила овим или сличним питањем у ранијем периоду, а која могу у методолошком смислу указати на могуће пријетње угрожавања уставног поретка Српске, које се дешавају и могу се десити.

- Даваћемо стручне препоруке на који би се начин постојеће институције Републике Српске или евентуално неки нови обрасци, могле борити и суочавати са таквим пријетњама, а све с циљем легитимне заштите уставног поретка Републике Српске - рекао је Каран.