latinica  ћирилица
22/11/2018 |  19:38 ⇒ 22:09 | Аутор: СРНА

Савјет министара: Приштина да хитно укине таксе на робу из БиХ

Савјет министара затражио је данас од /самопроглашеног/ Косова да хитно укине таксе на робу из БиХ, јер су у супротности са ЦЕФТА споразумом.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

На сједници је закључено да Европска комисија треба хитно да се укључи у рјешавање овог проблема и да БиХ, за сада, неће разматрати могућност увођења контрамјера, саопштено је из Савјета министара.

Савјет министара је размотрио информацију о увођењу царина за увоз производа из БиХ на самопроглашено Косово.

Влада /самопроглашеног/ Косова донијела је одлуку о увођењу царина од 100 одсто на производе из БиХ и централне Србије, али БиХ није о томе званично обавијештена, него је одлука објављена на веб страници надлежног косовског министарства, подсјећа се у саопштењу.

Савјет министара донио је на данашњој сједници одлуку о понављању количина тарифних квота у 2018. години које се односе на увоз сировог шећера од шећерне трске за рафинисање.

Савјет министара је, у складу са Законом о царинској тарифи, изашао у сусрет захтјевима домаћег произвођача, јер су количине тарифних квота за репроматеријале, који се не могу набавити по прихватљивим цијенама на домаћем тржишту, према подацима Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, средином септембра искориштене више од 50 одсто.

Сва набављена роба у оквиру увозних квота подлијеже строгом царинском надзору крајње употребе.

Савјет министара донио је одлуку о утврђивању годишње квоте радних дозвола за запошљавање странаца у БиХ за сљедећу годину.

Доношењем ове одлуке квалитетније се задовољавају потребе тржишта рада у БиХ, а да при том није угрожена понуда домаће радне снаге, те се обезбјеђује већа контрола тржишта рада и смањење рада на црно, наведено је у саопштењу.

Укупна годишња квота радних дозвола за продужење и ново запошљавање странаца у БиХ у 2019. години износи 1.570, од чега се на Федерацију БиХ односи 880, Републику Српску 600 и Брчко дистрикт 90 радних дозвола.

Уважавајући стање на тржишту рада у БиХ, за 2019. годину се неће одређивати квоте за сезонско запошљавање.

Број радних дозвола које се могу издати за продужење већ издатих радних дозвола износи 975, од тога за Федерацију БиХ 535, за Републику Српску 400 и за Брчко дистрикт 40.