latinica  ћирилица
22/11/2018 |  19:51 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

Усвојен план активности Програма економских реформи 2019-2021. године

Савјет министара усвојио је данас план активности Програма економских реформи БиХ за период 2019-2021. који је побољшана верзија Економског и фискалног програма који су подносиле земље потенцијални кандидати за чланство у ЕУ.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Пред БиХ се налази задатак израде програма економских реформи за период 2019- 2021. година који садржи средњорочни макроекономски оквир и оквир фискалне политике, укључујући и фискалне мјере, те свеобухватан програм структурних реформи с циљем побољшања раста и конкурентности земље.

Програм економских реформи треба да буде достављен Европској комисији до краја јануара 2019. године, саопштено је из Савјета министара.

Дирекција за економско планирање задужена је да као координатор за Програм економских реформи БиХ за период 2019-2021. годину на нивоу БиХ, у сарадњи са ентитетским координаторима, спроведе план активности и припреми документ.

Савјет министара усвојио је и информацију о одржавању трећег састанка Пододбора за транспорт, енергију, животну средину и регионални развој између ЕУ и БиХ, који ће бити одржан 13. децембра у Бриселу.

У вези с тим, на данашњем састанку усвојен је документ за дискусију и дата сагласност на приједлог састава делегације БиХ.

Дирекција за европске интеграције задужена је да, у сарадњи са надлежним институцијама у БиХ, спроведе све преостале припремне радње за одржавање трећег састанка Пододбора.

Усвојен је и средњорочни програм рада Савјета министара БиХ за период 2019- 2021, уз корекцију у дијелу који се односи на спровођење мјера у сектору правде.

Средњорочни програм рада Савјета министара обухвата преглед средњорочних циљева са показатељима праћења чијом ће реализацијом 56 институција, које за свој рад одговарају Савјету министара, допринијети остварењу општих и стратешких циљева који су идентификовани у документу "Стратешки оквир за БиХ".

Документ је сачињен на основу података које су доставиле надлежне институције, а за које су у Анексу један - Акциони план средњорочног програма рада Савјета министара БиХ, исказани програми, показатељи праћења по годинама, те процјена укупних трошкова разврстана по изворима финансирања за наредни трогодишњи период.

Анекс два даје преглед закона и других прописа и развојно-инвестиционих пројеката, док је Анексом три дат приказ укупних потребних финансијских средстава и извора финансирања за реализацију планираних средњорочних циљева.

Општи принципи развоја повезани су са стратегијом "Европа 2020" и стратегијом "Југоисточна Европа 2020" кроз принципе развоја - интегрисан, паметан, одржив, инклузивни раст и принцип управљања у функцији раста.