latinica  ћирилица
22/11/2018 |  21:45 ⇒ 23/11/2018 | 10:46 | Аутор: РТРС

Лукач у Печату: Четири године опструкција српских представника у власти у Сарајеву

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је у нашој емисији Печат да су са нивоа БиХ у протекле четири године прављене многе опструкције за Српску и да је навише проблема било са српским представницима у власти у Сарајеву.

- Било је тешко радити у условима када је једна власт у Републици Српској, а друга на нивоу БиХ. То се показало као врло тешко вријеме, нарочито за Републику Српску и њене грађане. Са тог нивоа прављене су многе опструкције у континуитету за Српску, попут покушаја заустављања средстава са нивоа заједничких институција. То су грешке које се у будућности не смију десити и Република Српска не смије себи дозволити да се опет подијели власт и да једна политичка опција буде у Српској, а друга у Сарајеву - сматра Лукач.

Он је нагласио да је у тим опструкцијама изгубљено много времена и стекао се утисак да се народ подијелио, али да су грађани на изборима показали ко је радио у интересу Републике Српске и ко за њу највише може да уради.

Говорећи о протекле четири године на челу Министарства унутрашњих послова, Лукач је истакао да је увијек настојао да пружи свој максимум и да је у том периоду реализовано много успјешних пројеката.

- Било је много капиталних пројеката и у суштини сам задовољан јер смо урадили много тога. Данас смо промовисали нове кадете, а почели смо да школујемо на Полицијској академији и 20. класу која броји 326 академаца. То је највећи број и највећа класа икад школована на Академији. За вријеме мандата Владе Српске на челу са Жељком Цвијановић и мене као министра унутрашњих послова, одшколовано је највише полицајаца откад постоји Академија, а као таква постоји од 1999. године - навео је Лукач.

Он је нагласио да је много уложено у полицију у сегменту образовања нових кадрова и то захваљујући Влади Српске. Подсјетио је да су, захваљујући пројекту који је Влада препознала, пензионисани полицајци са 40 година стажа.

- На тај начин пензионишемо оне који су то заслужили. Углавном се ради о ратном кадру, људима који су болесни и рањавани у рату и који тешко могу носити полицијски посао на својим леђима - подсјетио је министар унутрашњих послова Српске и додао да је МУП са младим људима добио један нови полет и нову снагу.

Говорећи о евентуалном ангажману у новој Влади, Лукач је рекао да са мандатаром за састав нове Владе Радованом Вишковићем није разговарао о томе.

- Оног тренутка када неко буде сматрао да са мном треба да разговара на ту тему, вјероватно ће да ме позове. Ја немам потребу да прејудицирам ствари и да се нудим и нисам то никад радио. Одлука је на њима, не на мени - истакао је он.

Када је ријеч о формирању резервног састава Полиције Српске, Лукач је рекао да је то идеја о којој се прича посљедњих неколико година, али да је прво било потребно адекватно опремити полицију како би успјешно одговорила свим изазовима.

Он је истакао да је циљ опремања и додатног наоружавања полиције била заштита грађана у складу са законским прописима. Навео је да је тероризам у БиХ озбиљан проблем и да полиција у Српској мора да буде спремна да адекватно одговори на евентуалне терористичке активности.

- Странцима који су питали зашто се наоружавамо рекао сам да само хоћемо да опремимо полицију и да нећу да размишљам да ли ће се неки терористички акт десити опет у Зворнику или негдје друго. Хтио сам да узмем 100 пушака и подијелим полицајцима у том граду. Имамо законску могућност да сваки полицајац има кратко и дуго наоружање, то је мој циљ и то смо урадили, али не још до краја - нагласио је Лукач.

Један од проблема са којима се полиција суочава је мигрантска криза. Лукач каже да би резервни састав Полиције штитио границу од илегалних улазака.

- Дестине хиљада миграната је у БиХ, а међу њима су и они са терористичком прошлошћу. Скоро 80 одсто их пролази без докумената, а могу да дају и погрешне податке. Не треба бити наиван па мислити да међу њима нема терориста. Став Републике Српске је био да њеној територији не могу бити стационирани мигранти и то је била исправна одлука. Стотину наших људи из активног састава већ штити границу, заједно са Граничном полицијом БиХ. Морамо пронаћи нове снаге које ће се борити са проблемом миграната - рекао је Лукач  и додао да би резервни састав чинили кадрови који би прошли селекцију као у случају уписа и Полицијску академије.

- Прошли би одређене обуке и постали би наши полицајци када би завршили Акадмију. Такве снаге ћемо користити у зашитити Републике Српске у ком год сегменту то било - поручио је министар унутрашњих послова Српске.

Говорећи о најавама о формирању савјета за националну безбједност, Лукач је рекао да би умјесто савјета који би дјеловао савјетодавно, требало да буде формирана служба која би могла да дјелује оперативно.

- Републици Српској је то потребно, јер нема добре сарадње са нивоа БиХ, са Обавјештајно-безбједносном агенцијом која би требало да шитит и Српску, а то не чини - рекао је Лукач.