latinica  ћирилица
27/11/2018 |  07:46 ⇒ 12:59 | Аутор: РТС

У Косовској Митровици протест Срба; оставке челника општина

У Косовској Митровици је у току миран протест Срба поводом увођења такси на производе из централне Србије од стране Приштине.
Челници општина са сјевера КиМ - Фото: ТАНЈУГ
Челници општина са сјевера КиМФото: ТАНЈУГ

Након ванредних сједница скупштина општина са српском већином на сјеверу Косова, челници Косовске Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана поднијели оставке због кршења људских и економских права Срба. Органи приштинске администрације на сjеверу Косова и Метохије од данас, дакле, више не постоје. Комуникација са привременим институцијама у Приштини се прекида. Судови у овим мjестима обуставили рад.

Даље функционисање локалне самоуправе по приштинском систему на Косова и Метохије обуставља се, органи власти и општинске службе неће функционисати а локалне скупштине се неће састајати.

Ова одлука је коначна и остаће на снази све до потпуног повлачења свих дискриминаторских мјера Приштине.

На данашњим ванредним сједницама у четири српске општине разматрала се тренутна политичко-безбједносна ситуација.

Оставке су поднијели градончеленик Косовске Митровице Горан Ракић, предсједник општине Лепосавић Зоран Тодић, предсједник општине Зубин Поток Стеван Вуловић, предсједник општине Звечан Вучина Јанковић.

У образложењу своје оставке, Горан Ракић је навео да је разлог континуирана институционална репресија коју спроводе косовске институције из Приштине, као и угрожавање људских права српског народа.

Стеван Вуловић, који је поднио оставку на мјесто градоначелника Зубиног Потока, рекао је за РТС да ће тражити од предсједнице парламента да распише изборе по српском систему.

Овим поступком, каже, показује да је са српским народом. "Ових пет година трпили смо тортуре и од међународне заједнице и од привремених косовских институција. Све има крај па и то", рекао је Вуловић.

Четири српске општине усвојиле су декларацију о прекиду свих институционалних односа са привременим институцијама у Приштини, јављају извештачи РТС-а.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић потврдио је раније да ће сви градоначелници четири српске општине поднијети оставке, о чему су га они и обавијестили.

"Ни скупштине општина, ни било који други органи, неће функционисати све до повлачења дискриминаторских мјера и престанка кршења људских права", рекао је раније Ђурић за телевизију Хепи.

Како сазнаје РТС, суд у Косовској Митровици, са судским јединицама у Зубином Потоку и Лепосавћу, и све судије и радници тих судова престали су са радом данас у 9 сати, солидаришући се са грађанима и протестима који су организовани због мјера Приштине и кршења људских права Срба на КиМ.

Владе Албаније и самопроглашеног Косова одржали су јуче заједничку сједницу у Пећи и договорили да за шест мјесеци смање царине, а у кратком року их и потпуно укину.