latinica  ћирилица
29/11/2018 |  11:08 ⇒ 11:18 | Аутор: РТРС

"Лица Лафоре" дио наставног програма школе у Денверу

Филм "Лица Лафоре", аутора Дениса Бојића рађен у продукцији РТРС-а, биће дио наставног програма средње школе "Абрахам Линколн" у Денверу.
Линколн Лансерс - Фото: РТРС
Линколн ЛансерсФото: РТРС

Филм "Лица Лафоре" биће приказивана у оквиру природних наука на предмету биологија, а интегрисан је са дијеловима градива који се баве генетиком, насљедством, ријетким болестима и научним методама. Након гледања филма, ученици ће имати обавезу да писано одговарају на питања везана за филм.

Осим средњих школа, у плану је уврштавање филма у Одсјек за генетику на Унивезитету у Денверу. Професор Филип Јовић са овог универзитета, истиче како је сврха и циљ уврштавања филма у наставни план и програм развијање свијести о ријетким, тешким и неразјашњеним болестима уопште.

Вишеструко награђивани филм "Лица Лафоре" приказан је на бројним међународним филмским фестивалима, као и медицинским факултетима и здравственим установама широм свијета. Између осталог, и на 32. конгресу епилептолога у Барселони, у једној од највећих фармацеутских компанија "Ionis Pharmaceuticals" у Сан Дијегу, те на 91. конгресу неуролога Њемачке у Берлину.

Филм документује судбину породице Гајић, која је у борби с Лафорином болешћу изгубила старију кћерку Татјану, али је захваљујући помоћи добрих људи и властитим новцем постала један од највећих донатора за проналазак лијека за ову болест и спас млађе кћерке Милане.

Овај први дугометражни филм из БиХ, који се бави темом ријетких болести, добио је и институционално признање, те је приказан у Европском парламенту у Стразбуру, Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ.

Борбу против Лафорине болести подржале су бројне познате личности, међу којима и Тијана Бошковић, једна од најбољих свјетских одбојкашица, те Миралем Пјанић, фудбалер Јувентуса.

У наредном периоду, "Лица Лафоре" очекује специјална пројекције у АКХ универзитетској клиници у Бечу, трећој највећој болници на свијету, која је уједно и сједиште Медицинског универзитета у Бечу, те пројекције у Вуковару, Охриду и Битоли.