latinica  ћирилица
30/11/2018 |  12:50 ⇒ 12:53 | Аутор: Б92

Једногласно усвојен захтјев Бахтирија о уједињењу Митровице

Одборници Скупштине општине Јужна Митровица подржали иницијативу предсједника те општине, Агима Бахтирија, да се Сјеверна и Јужна Митровица уједине, пише Газета.
Косовска Митровица (Танјуг/Сава Радовановић) - Фото: ТАНЈУГ
Косовска Митровица (Танјуг/Сава Радовановић)Фото: ТАНЈУГ

Наиме, како је одлучено данас, од привремених приштинских институција затражиће се измјена Закона о административним границама између локалних заједница с циљем спајања сјеверног и јужног дијела Митровице у један град, пише Газета Еxпрес.

Бахтири је иницијативу покренуо након што је предсједник Општине северне Митровице Горан Ракић, поднио оставку. Ракић је са још тројицом градоначелника српских општина на сјеверу Косова поднио оставку у уторак, у знак протеста због увођења за 100 одсто повећаног пореза на производе из Србије.

Портал Индексонлине преноси да је Бахтири на састанку локалног парламента рекао да је Ракић увијек одбијао сарадњу коју му су му нудили он и међународна заједница. Он је рекао и да је увијек тражио да се Албанци на сјеверу третирају као грађани "Републике Косово", а да је, како тврди, Ракић био тај који никада није поштовао његове захтјеве.

Ракића је оптужио и да је желио да Сјеверну Митровицу направи етнички чистом и насељеном само Србима, што, како је рекао, закон не дозвољава. У сјеверном дијелу Митровице, иначе, живи око 20.000 становника, од којих су 3.000 мањине и то највише Албанци. У јужној Косовској Митровици, живи око 110.000 становника, већином Албанци, а само један Србин, према незваничним подацима.

Објашњавајући шта га је навело да покрене иницијативу за уједињење два дијела града у једну општину, Бахтири је рекао да је то, између осталог, чињеница да мост на Ибру који повезује сјевер са југом још увијек није стављен у функцију.

Тврди и да је меморандум о томе био припремљен, уз поштовање Ахтисаријевог плана, али да Ракић није хтио да га потпише, чиме је, како је рекао, штета нанијета објема општина. Додао је и да су га грађани Јужне Митровице замолили да у Приштини покрене ову иницијативу.

Приштински лист "Газета експрес" навео је раније да је та иницијатива незаконита, те да је то одлука која није у надлежности једне општине. Наводе да је Бахтири ту иницијативу предузео без претходне консултације са својом странком, Алијансом за ново Косово, на чијем је челу Бедзет Пацоли.

Косовска Митровица подијељена је након НАТО бомбардовања 1999. године. Општина сјеверна Косовска Митровица формирана је 2008. године по плану Мартија Ахтисарија за децентрализацију на Косову и Метохији.