latinica  ћирилица
30/11/2018 |  13:22 ⇒ 15:26 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Потпуни крах правосудног система БиХ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић најоштрије је осудио ослобађајућу пресуду Суда БиХ ратном команданту тзв. Армије РБиХ у Сребреници Насеру Орићу, истичући да је то потпуни крах правосудног система БиХ који до темеља руши процес помирења народа и изградње демократског друштва и владавине права.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Он је истакао да ослобађајућа пресуда Орићу представља наставак селективног, политички обојеног, необјективног и неправедног рада највиших правосудних институција БиХ.

- То је још једна у низу бројних пресуда правосуђа БиХ која руши правду, истину и помирење у овој земљи. Суд БиХ наставио је праксу игнорисања злочина почињених над Србима у протеклом рату у предметима у којима бројни материјални докази и изјаве свједока потврђу сва звјерства и страшне злочине почињене над српским цивилима и војницима - нагласио је Чубриловић.

Он је истакао да је другостепена пресуда Орићу зацементирала истину да правосуђе БиХ суди искључиво под утицајем политике упркос обавезујућим међународним декларацијама о професионалном и правичном судском поступку и деценијским болним апелима и вапајима породица српских жртава да се коначно утврди истина о страдању њихових најмилијих и да одговорни за злочине буду адекватно кажњени.

- Ово је увреда за више од три хиљаде српских жртава из регије Бирач. Спаљена српска села, убијени цивили на кућном прагу, крвави пир бошњачке војске у селу Кравица на Божић 1993. године и бројни други злочини над Србима на подручју Братунца и Сребренице очито не занимају људе у правосуђу БиХ који оваквим пресудама руше и најмање зрно повјерења у овој земљи - истакао је Чубриловић.