latinica  ћирилица
01/12/2018 |  21:41 ⇒ 21:42 | Аутор: СРНА

Помпео: Састанак Трампа и Путина након ослобађања украјинских морнара

Амерички предсједник Доналд Трамп волио би да се састане са руским предсједником Владимиром Путином, а то је једино могуће након што Русија ослободи украјинске морнаре заробљене током инцидента у Керчком мореузу и врати заплијењене украјинске бродове, рекао је данас амерички државни секретар Мајк Помпео.
Мајк Помпео (Фото: inverse.com) -
Мајк Помпео (Фото: inverse.com)

"Желимо да морнари и бродови буду враћени", рекао је Помпео одговарајући на питање новинара америчке медијске куће "Си-Ен-Ен" о условима који су потребни да се настави дијалог Русије и САД.

Он је изразио жаљење због отказивања сусрета између Трампа и Путина, али је нагласио да су Русу узроковали отказивање "својим понашањем у Керчком мореузу".

Помпео каже да Трамп покушава да пронађе начин за постизање напретка у односима са Русијом, али да се инцидент у Керчком мореузу десила у вријеме када су два лидера могла да почну разговоре и остваре одређени напредак.

Украјина је јуче уложила жалбу против Русије пред Европским судом правде због инцидента у Керчком мореузу.

Русија одбија међународне позиве да ослободи три брода украјинске морнарице које су руске снаге заробиле недалеко од Крима током протеклог викенда.

Москва је оптужила 24 украјинска морнара да су илегално прешли руску границу.