latinica  ћирилица
03/12/2018 |  08:03 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Нова свједочења о страдању Срба у Броду

Суђење Алминку Исламовићу за злочине почињене над српским цивилима у Броду 1992. године биће настављено данас у Суду БиХ саслушањем нових свједока Тужилаштва БиХ.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Исламовић је оптужен да је као припадник и командир Војне полиције од марта до октобра 1992. године учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању цивила српске националности који су били заробљени у подруму старе станице полиције у тадашњем Босанском Броду и на стадиону "Полет".

На терет му је стављено одвођење заробљених на принудни рад, паљење и пљачкање њихове имовине, као и уништавање вјерских, културних и историјских споменика.

На рочишту одржаном 19. новембра, вјештак медицинске струке, неуролог у Клиничком Центру у Бањалуци Душко Рачић рекао је да је немогуће да Велинко Трбић, који је инвалид 100 одсто, свједочи у процесу који се води против Исламовића.

Рачић је рекао да је Трбић непокретан и да је зависан од туђе његе и помоћи, због чега би његов долазак у Сарајево захтијевао помоћ више лица што би погоршало његово здравствено стање и узроковало додатну патњу и бол.

Након тога, тужилац Мирослав Јањић прочитао је два исказа овог свједока које је дао 3. августа 2004. године у Полицијској станици Челинац и 6. децембра прошле године у Тужилаштву БиХ.

У првом исказу Трбић је, између осталог, рекао да су му након затварања у стадиону "Полет" Лука Јозић звани Јукица и Алминко Исламовић, уз батине, узели сав новац који је имао.

Касније су, према исказу свједока, дошли и други припадници војне полиције ХВО-а који су се "такмичили" ко ће више ударати заробљене српске цивиле.

Трбић је навео да је од силних удараца изгубио свијест и да се освијестио под тушем, те да је видио да су његовог пријатеља Зорана Поповића и даље тукли.

Свједок је навео и да је ишао на копање ровова, додајући да је Поповић био поштеђен, јер се од посљедица батинања жалио на болове у бубрезима. Рекао је да га по повратку у логор након тродневних радова на линији није затекао у просторији у којој су били затворени.

Речено му је да је Поповић одвезен у Славонски Брод на операцију, додајући да од тада више ништа не зна о њему.

Он је навео да је Исламовић долазио до свлачионице и тукао заточенике, посебно Жељка Опачка.

У исказу који је дао у Тужилаштву БиХ 2017. године, поред раније наведеног, додао је да је Исламовић у "Полету" посебно тукао Бранислава Нарића, којег је звао "војвода", те да су сви затвореници морали скочити на ноге и стати код кревета када он уђе.

Описујући изглед Исламовића, Трбић је навео да је био плав, нижег раста, али јаке грађе, те да је након погибије брата био још агресивнији.