latinica  ћирилица
03/12/2018 |  14:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Порошенко "диже" резервисте

Украјински предсједник Петро Порошенко саопштио је да ће војни резервисти у овој земљи бити позвани на обуку у склопу недавно проглашеног ратног стања.

Он је додао да ће неке војне јединице бити распоређене у складу са јачањем одбране земље, јавља АП.

Истовремено, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је новинарима да је Порошенкова тврдња да Русија планира да гради "коридор" од Донбаса до Крима апсурдна и да је је то још један покушај да се појачају тензије између двије земље, преноси Тас.

Песков је то рекао у коментару о Порошенковој изјави да Москва планира да "приграби" Маријупољ и Бердијанск.

"Нажалост, јасно је да ће се такви покушаји (погоршања тензија) наставити како се ближе предсједнички избори у Украјини", рекао је Песков и истакао да "Русија никада ништа није приграбила нити је успоставила било какве коридоре, те су тврдње о томе апсолутно неосноване".

Односи између Украјине и Русије још више су затегнути послије инцидента који се догодио 25. новембра, када је Русија отворила ватру и заплијенила три украјинска војна брода, а њихову посаду ухапсила, под оптужбама да су повредили руске државне границе, након чега је Порошенко увео ратно стање на 30 дана у 10 украјинских региона које сматра најподложнијим евентуалном руском нападу.