latinica  ћирилица
04/12/2018 |  08:28 | Аутор: СРНА

Одлука о помјерању часовника не прије 2021. године

Одлука о укидању помјерања часовника са зимског на љетње рачунање времена вјероватно неће бити донесена прије 2021. године, изјавио је аустријски министар саобраћаја Норберт Хофер.
Помјерање сата - Фото: РТРС
Помјерање сатаФото: РТРС

Он је рекао да ће датум почетка спровођења одлуке, двије године касније од датума који је предложила Европска комисија, чланицама ЕУ дати више времена да се припреме.

Хофер је пред почетак састанка министара саобраћаја ЕУ рекао да су поједине земље упозориле да, уколико се буде инсистирало да се одмах изврши промјена, неће бити у могућности да у појединим секторима, као што је транспортни, спроведу неопходне мјере прилагођавања, јавила је агенција ДПА.

"Уколико будемо инсистирали да се промјена смјеста изврши, то ће угрозити приједлог Комисије и нећемо бити у могућности да уопште зауставимо праксу помјерања часовника", упозорио је Хофер.

Европска комисија предложила је да чланице ЕУ укину прелазак са зимског на љетње рачунање времена, након што је такав приједлог у анкети спроведеној на интернету у земљама Уније подржало 84 одсто испитаника.

Међутим, чланице ЕУ и Европски парламент морају да одобре коначну реформу, а затим ће земље одлучити да ли ће трајно остати љетње рачунање времена или зимско.