latinica  ћирилица
04/12/2018 |  13:29 ⇒ 19:40 | Аутор: СРНА

Трнинић: Уплаћена концесиона накнада за ауто-пут Бањалука-Приједор

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да концесиона накнада кинеске компаније "Шандонг" за изградњу ауто-пута Бањалука-Приједор уплаћена.
Неђо Трнинић - Фото: СРНА
Неђо ТрнинићФото: СРНА

Трнинић је новинарима у Бањалуци рекао да је накнада данас уплаћена, након што су неки медији објавили да је Кинезима јуче истекао рок да уплате једнократну концесиону накнаду од 8,7 милиона КМ за изградњу ауто-пута Бањалука-Приједор.

Влада Републике Српске додијелила је 1. октобра концесију кинеској компанији "Шандонг" за изградњу ауто-пута Бањалука-Приједор.

Владе је дала сагласност на приједлог уговора о концесији за ауто-пут Бањалука-Приједор-Нови Град, односно његову прву фазу Бањалука-Приједор.

Концесија је додијељена на 33 године, укључујући период изградње, а концесионар се обавезује на плаћање концесионе накнаде. Она се састоји од једнократне накнаде која износи 1,5 одсто од вриједности инвестиције, односно 4,47 милиона евра и годишње накнаде од пет одсто од прихода остварених обављањем концесионе дјелатности, односно од износа прикупљене путарине.

Вриједност инвестиције, која обухвата пројектовање и изградњу, процијењена је на 297 милиона евра. Трошак изградње по километру је седам милиона евра и он се налази на доњем прагу средњег обима у поређењу са сличним пројектима у Европи.

Коментаришући ситуацију у предузећу "Жељезнице Републике Српске" гдје је Зоран Илинчић вршилац дужности директора, а његова супруга води Јединицу за имплементацију пројекта, Трнинић је рекао да је она изузетно способан радник, те да је стицајем околности на мјесто генералног директора дошао њен супруг.

"Ту није ништа штимано. Нема ту сукоба интереса. Мене само интересује да ли успјешно раде посао и да ли спроводе план реструктурирања како смо замислили. За сада то функционише", рекао је Трнинић.

Надзорни одбор "Жељезница Републике Српске" 6. новембра је донио једногласну одлуку о смјени генералног директора тог предузећа Драгана Савановића и именовању вршиоца дужности генералног директора Зорана Илинчића.

УПЛАЋЕНА ЈЕДНОКРАТНА КОНЦЕСИОНА НАКАНАДА ЗА АУТО-ПУТ БАЊАЛУКА - ПРИЈЕДОР

Привредно друштво "SDHS-CSI BH" Бањалука уплатило је данас једнократну концесиону накнаду за реализацију пројекта изградње ауто-пута Бањалука-Приједор-Нови Град, чиме су се стекли услови за потписивање уговора о концесији за изградњу прве фазе овог ауто-пута Бањалука- Приједор.

Привредно друштво "Шандонг интернешнел" регистровало је ову фирму као своје представништво у Републици Српској.

Из Министарства саобраћаја и веза Републике Српске саопштено је да ће наредних дана бити дефинисан и термин када ће бити уприличено званично потписивање овог уговора.

"Према одредбама Закона о концесијама Републике Српске, 70 одсто уплаћених средстава биће преусмјерено на рачун јединица локалне самоуправе обухваћених овим пројектом, док ће 30 одсто средстава бити преусмјерено у буџет Републике Српске", наводи се у саопштењу