latinica  ћирилица
04/12/2018 |  14:41 ⇒ 18:08 | Аутор: СРНА

Монографија о Брчком - историјски документ о стварању Српске

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић оцијенио је да је монографија "Арбитража за област Брчко - спор или фарса стољећа" значајан историјски документ о стварању Републике Српске.
Рајко Кузмановић - Фото: РТРС
Рајко КузмановићФото: РТРС

"Монографија `Арбитража за област Брчко - спор или фарса стољећа` аутора Витомира Поповића је веома значајно дјело, јер се добија потпуни увид у дешавања која су се односила на увођење арбитраже, али и на улогу међународе заједнице која је прекршила уставне одредбе на овим просторима", рекао је Кузмановић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је међународна заједница прекршила уставне одредбе, јер је област Брчког претворила у рјешавање спора, а не линију разграничења Републике Српске и Федерације БиХ.

Кузмановић је истакао да је Поповић у монографији навео како се правно Република Српска може борити против ставова међународне заједнице.

Поповић каже да је монографија резултат рада од 22 године и прикупљања бројне грађе која је кориштена приликом засједања Арбитражног трибунала.

"Монографија се састоји из неколико дијелова, међу којима је и онај посвећен предарбитражном поступку. Све док супервизор за Брчко не обавијести Савјет за спровођење мира да је извршена имплементација арбитражне одлуке, арбитража може да остане до даљег", рекао је Поповић.