latinica  ћирилица
04/12/2018 |  16:20 ⇒ 17:57 | Аутор: СРНА

Синдикат образовања: Платне коефицијенте уједначити на најмање осам одсто

Извршни одбор Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске тражи да предвиђено уједначавање платних коефицијената у буџету Министарства просвјете и културе Српске за идућу годину за све запослене у овој области буде најмање осам одсто.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић рекао је новинарима у Бањалуци након сједнице да Извршни одбор тражи да се под хитно представи радни материјал и да у изради новог закона о платама учествују представници овог синдиката.

"Извршни одбор тражи да се у нови закон о платама уврсте многа занимања која већ постоје у систематизацији радних мјеста и у пракси, а нема их у закону о платама", истакао је Гњатић.

Он је рекао да је став Извршног одбора Синдиката да ови захтјеви нису нереални и да би овај посао требало да се уради на вријеме, како би примјена новог закона о платама почела од 1. јануара идуће године.

Члан Извршног одбора Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Димитрије Ћеранић рекао је да у области високог образовања постоји најмање 20 радних мјеста која нису обухваћена законом о платама, а која су систематизована.

"Тражимо да се та радна мјеста поброје и да се изврши праведнија расподјела платних коефицијената између тих радних мјеста у вези са одговорношћу које то радно мјесто носи", појаснио је Ћеранић.

Он је рекао да Синдикат поздравља најављено повећање укупног буџета за Министарство просвјете и културе Републике Српске за идућу годину од осам одсто.

"Остаје нејасно да ли се ради о линераном повећању плата за тај проценат за сва радна мјеста или су поједина радна мјеста остала са истим коефицијентом, а нека повећана за осам, 10 и 12 или 24 одсто", напоменуо је Ћеранић.

Коментаришући најављени прелазак области високог образовања у ресор новоформираног Министарства науке и технолошког развоја Републике Српске, Ћеранић је рекао да то можда неће шкодити високом образовању.

"Употријебићемо све облике синдикалне борбе у случају евентуалне промјене финансирања високог образовања на грантовско финансирање", поручио је Ћеранић.