latinica  ћирилица
05/12/2018 |  07:45 ⇒ 09:59 | Аутор: РТРС

Земљотрес јачине 7,6 степени код Нове Каледоније

Снажан земљотрес магнитуде 7,6 степени погодио је подручје код источне обале Нове Каледоније у јужном Пацифику, саопштио је Пацифички центар за упозорење на цунами.
Земљотрес јачине 7,6 степени код Нове Каледоније (Фото: www.emsc-csem.org) -
Земљотрес јачине 7,6 степени код Нове Каледоније (Фото: www.emsc-csem.org)

Епицентар земљотреса био је испод мора, на дубини од 10 километара и око 155 километара југоисточно од острва Лојалти, код источне обале Нове Каледоније.

"Опасни таласи цунамија могући су у радијусу од 1.000 километара од епицентра, дуж обала Вануатуа, Нове Каледоније и, могуће, Фиџија", наводи се у саопштењу. Исти извор додаје да се очекују таласи висине између један и три метра.

У међувремену, власти Нове Каледоније наредиле су данас евакуацију приобалних подручја због појаве цунамија.

Власти ове француске прекоморске територије апеловале су да се становништво измјести на локације удаљене најмање 300 метара од обале.

Још један потрес код Нове Каледоније

Земљотрес магнитуде седам степени погодио је подручје код Нове Каледоније, француске територије у југозападном Пацифику, саопштио је Амерички завод за геолошка истраживања /УСГС/.

Ово је други потрес у овом региону након што је јутрос регистрован удар јачине 7,6 степени по Рихтеру, након којег су власти наредиле евакуацију неколико региона због опасности од цунамија.

Евакуација је наређена и на Вануатуу и Фиџију.