latinica  ћирилица
05/12/2018 |  11:26 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

"Ветерани Српске": У Устав уградити амандман о посебној законској заштити

Удружење "Ветерани Републике Српске" очекује да нови сазив Народне скупштине Републике Српске промијени Устав Српске у који би био уграђен амандман да ветерани одбрамбено-отаџбинског рата и чланови њихових породица уживају посебну заштиту у складу са законом.
Жељко Милинковић и Душко Вукотић, конференција за новинаре - Фото: СРНА
Жељко Милинковић и Душко Вукотић, конференција за новинареФото: СРНА

Из Удружења "Ветерани Републике Српске" поручили су да неће одустати док овај амандман не буде уграђен у Устав јер сматрају да би без тога остали на маргини отаџбине коју су стварали и бранили.

"Колико смо у праву показује и најновија одлука Уставног суда Републике Српске који је одбацио одлуку Владе Републике Српске о мјесечном борачком додатку за борце-ветеране старије од 60 година", рекао је предсједник бањалучког одбора овог удружења Жељко Милинковић на конференцији за новинаре.

"Ветерани" предлажу институцијама Српске и да двотрећинском већином одбаце Суд БиХ као антидејтонску творевину усмјерену на, како истичу, сатанизацију Срба и амнестирања од одговорности највећих злочинаца из реда бошњачког народа.

Коментаришући ослобађајућу пресуду команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу, Милинковић је рекао да ће "Ветерани" затражити од Суда БиХ образложење чланова судског вијећа који су гласали за ослобађајућу пресуду, као и писано издвојено мишљење судије који се није појавио у Суду.

"На то имамо Уставно и законско право. Не улазећи у кривично-процесну расправу о овом питању, дужност судског вијећа јесте да на наш захтјев одговори писаним путем", рекао је Милинковић.

Коментаришући јутрошње хапшење некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ Рамиза Дрековића, предсједник "Ветерана" Душко Вукотић оцијенио је да је ријеч о амортизацији утиска незадовољства, који је у Српској с правом изазван ослобађајућом пресудом за Орића.

"Ни ту чак не видим неки посебан исход који ће нама ићи у прилог", рекао је Вукотић.

Припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ ухапсили су на подручју Сарајева некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ Рамиза Дрековића /62/ којег Тужилаштво БиХ терети за ратни злочин над цивилима јер је наредио гранатирање Калиновика 1995. године, који је био насељен становништвом српске националности.