latinica  ћирилица
05/12/2018 |  18:28 ⇒ 20:16 | Аутор: СРНА

Српска за војну неутралност и демилитаризацију БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је замјенику помоћника државног секретара САД Метјуу Палмеру рекао да поступања представника Републике Српске у заједничким институцијама морају да буду у оквиру резолуције Народне скупштине Српске о војној неутралности и поручио да је за БиХ најбољи процес демилитаризације.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је новинарима након састанка са Палмером рекао да у оквиру аранжмана са НАТО-ом, под називом Партнерство за мир, може да се одвија одређена сарадња, те да такав формат сарадње имају и Србија и Русија.

"Седмицама се у БиХ говорило да је то у вези са НАТО-ом ријешено, а данас видимо да није. Палмер каже да ми треба о томе да одлучујемо", навео је Додик.

Он је нагласио да је америчкој делегацији рекао да је за БиХ најбољи процес демилитаризације.

"Рекао сам им да има простора да се затражи кандидатски статус БиХ у ЕУ и да они у томе могу да помогну, ако хоће", рекао је Додик, оцијенивши разговор као добар.

Према његовим ријечима, америчку делегацију обавијестио је да ће органи БиХ бити врло брзо формирани.

"СНСД ће дати свог представника у Колегијум Представничког дома парламента БиХ, а из Федерације БиХ /ФБиХ/ то може да буде свако ко може да допринесе да буде формирана већина", рекао је Додик.

Он је нагласио да о томе није имао разговоре ни са једном политичком странком из ФБиХ, осим са ХДЗ-ом.

"Ми овдје не правимо никакву коалицију, ми смо дошли као репрезентација Републике Српске и тако ћемо да се понашамо", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Палмеру је рекао да не очекује да он /Додик/ уради било шта изван његове познате политике нити ишта против Србије на билатералном и на мултилатералном нивоу.

"Рекао сам да ћемо да пратимо политике које Србија води према НАТО-у и рјешења са Приштином. У овом тренутку не признајемо Косово", поручио је Додик.

Према његовом мишљењу, самопроглашено Косово је донијело бахату одлуку о таксама, али сада је то ствар Европљана.

"Они /Косово/ су продукт међународне политике која је била лоша дуго година. Они утичу на њих, они су дозволили да се руши међународни споразум ЦЕФТА", закључио је Додик.

Састанку Додика и Палмера присуствовала је и амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак, а све вријеме састанка била је истакнута застава Републике Српске.