latinica  ћирилица
05/12/2018 |  19:05 ⇒ 19:09 | Аутор: СРНА

Џаферовић: Амбијент за састанак са ПИК прописан законима и правилима БиХ

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је да је данас у Предсједништву БиХ протокол направио амбијент за састанак са делегацијом Управног одбора Савјета за спровођење мира који је прописан законима и правилницима БиХ.
Шефик Џаферовић - Фото: РТРС
Шефик ЏаферовићФото: РТРС

Џаферовић је нагласио да "тамо гдје сједе чланови Предсједништва БиХ могу бити само заставе БиХ" и да није сагласан са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком да застава Српске треба да буде у институцијама БиХ.

Џаферовић је рекао на конференцији за новинаре да одлука Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности не може имати утицаја на НАТО пут БиХ.

Он је рекао да је на састанку са замјеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером охрабрен подршком САД које су опредијељене за очување суверенитета, територијалног интегритета БиХ и њеног укупног напретка.

Џаферовић је оцијенио као јако битно дјеловање на релацији Вашингтон-Брисел када је ријеч о односу међународне заједнице према БиХ, додавши да су данас добили увјеравања да се та политика наставља и да вјерује да ће бити ојачана средином овог мјесеца када у БиХ долази замјеник државног секретара САД.

Коментаришући подршку СДА у Народној скупштини Републике Српске кандидатима СНСД-а у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, Џаферовић је рекао да власт на нивоу БиХ треба бити формирана на бази широке програмске коалиције у којој ће бити све политичке странке побједнице на протеклим изборима.

Према његовим ријечима, СНСД није могуће заобићи у формирању власти на нивоу БиХ, а ХДЗ на нивоу Федерације БиХ, а СДА жели да учествује у власти у Републици Српској.

Џаферовић је поводом хапшења осумњиченог за ратни злочин Рамиза Дрековића рекао "да се не може отети утиску да је политика у процесуирању ратних злочина под снажним политичким притиском, чији актери имају за циљ да уведу етнички баланс".