X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
05/12/2018 |  20:28 ⇒ 06/12/2018 | 07:57 | Извор: РТРС

Пројекат аутопута Бањалука-Приједор све ближе реализацији

Након што је кинески инвеститор уплатио концесиону накнаду за изградњу аутопута Бањалука-Приједор-Нови Град, испуњени су услови за потписивање Уговора о концесији за изградњу 42 километра прве дионице, од Бањалуке до Приједора. Новац од накнаде биће распоређен у републички и буџете локалних заједница обухваћених пројектом.

Новац за концесију уплаћен је два мјесеца, након парафирања Уговора са кинеском компанијом. Ријеч је о готово четири и по милиона евра, што је 1,5 одсто од вриједности инвестиције.

"Уплатом једнократне концесионе накнаде од стране концесионара, стекли су се сви услови за потписивање Уговора о концесији за изградњу аутопута Бањалука-Приједор-Нови Град (прва фаза Бањалука-Приједор). У наредним данима биће дефинисан и термин потписивања уговора", наводе у Министарсву саобраћаја и веза Српске.

Након што уговор буде потписан, а концесионар прибави техничку документацију, почеће експропријација земљишта. Коштаће око милион КМ по километру аутопута, и трајаће двије године, послије чега ће почети радови.

Корист од уплате концесионе накнаде за изградњу аутопута имаће и локалне заједнице обухваћене пројектом.

Према Закону о концесијама Републике Српске, 70 одсто средстава биће уплаћено на рачун јединица локалне самоуправе обухваћених овим пројектом, док ће 30 одсто средстава бити преусмјерено у буџет Републике Српске.

Овај новац намјенски ће бити утрошен у реконструкцију примарних инфраструктурних објеката, путева, водовода и топловода, а дио средстава и за отварање радних мјеста и заштиту животне средине.

Извјесна изградња аутопута обрадовала је возаче. Горан Дакић готово свакодневно аутомобилом из Приједора путује за Бањалуку. Аутопут ће му уштедјети вријеме и пружити додатну сигурност у саобраћају.

"Довољно је да наиђете на неког почетника возача или камион, направи се колона, и вама треба умјесто пола сата или 45 минута, најмање сат времена, па ће аутопут сигурно значити много", каже Дакић.

Велику корист имаће и Служба хитне помоћи. Релацију Приједор-Бањалука свакодневно прелазе и до десет пута. Сваки уштеђен минут, за неког ће значити живот.

"Наш основни задатак је што брже и што безбједније превести наше пацијенте који су често животно угрожени. Наравно да ће нам то значити, да што брже и што безбједније дођемо до одређене локације", рекао је Миломир Ратковић, шеф Одсјека транспорта у ЈЗУ "Др Младен Стојановић" Приједор.

Концесија се додјељује на 33 године, а концесионар ће пројектовати, изградити, управљати, одржавати и финансирати изградњу аутопута Бањалука-Приједор.

Током овог периода, Српска ће концесионару, за расположивост аутопута, плаћати 32 и по милиона евра годишње накнаде, а како је планирано, тај ће новац бити обезбијеђен од путарине.