latinica  ћирилица
06/12/2018 |  13:51 | Аутор: СРНА

Меркелова одлази са чела ЦДУ, умјесто ње Каренбауерова или Мерц

Наставак политике Ангеле Меркел са другим канцеларом или повратак симбола старог њемачког конзервативизма - то је избор који ће морати да направе учесници страначке конвенције Хришћанско-демократске уније /ЦДУ/, која се одржава у Хамбургу.
Ангела Меркел - Фото: AFP
Ангела МеркелФото: AFP

Ангела Меркел одлази, а могла би је наслиједити Анегрет Крамп Каренбауер, којој је Меркелова вишегодишњи политички ментор, или Фридрих Мерц, некадашњи предсједник демохришћанског посланичког клуба и велики противник политике Меркелове.

Изгледало је да ће Каренбауерова замијенити Меркелову, све док се, изненада, политички није реактивирао Мерц, и то истог дана када је Меркелова најавила да одлази са чела странке након 18 година.

Мерц је кандидат оних који су се уморили од политике Ангеле Меркел, која их превише подсјећа на социјалдемократију, а таквих није мало у ЦДУ.

Политички аналитичари подсјећају да је Мерц симбол изразитог конзервативизма, те да је својевремено гласао против тога да се силовање у браку третира као и свако друго силовање.

Мерц је, у међувремену, вријеме изван политике проводио на челу неких спорних имовинских фондова попут "Блекрока", који је у Њемачкој на лошем гласу због наводне агресивне пословне политике.

Свој однос према финансијама недавно је у једном интервјуу поткријепио изјавом да он, као неко са милионском зарадом, припада "вишој средњој класи".

Упркос свему томе, Мерц има шансе да постане насљедник Меркелове - и као лидер партије и као канцелар.

Трећи кандидат за челника странке могао би бити и један од млађих конзервативних "јастребова" ЦДУ-а Јенс Шпан.

Шпан, који је и министар здравља, ипак, према свим показатељима, нема никаквих изгледа поред Каренбауерове и Мерца.

Страначка конвенција ЦДУ-а траје од четвртка до суботе, а у петак вече биће биран нови страначки лидер.

Уколико Мерц побиједи, прогнозирају политички аналитичари, Меркелова неће успјети да доведе до краја овај канцеларски мандат, јер ће он затражити да уђе у Владу, и то на њено мјесто, преносе портали.