latinica  ћирилица
08/12/2018 |  17:32 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Садашњи и бивши чланови ДНС хоће у Владу

Демократски народни савез у Приједору је одржао сједницу Главног одбора, на којој је пуну подршку, упркос подјелама унутар ове политичке партије, добио лидер странке Марко Павић.

Павић је рекао да ће ДНС остати у власти и да ће прегововори са мандатаром услиједити наредне седмице. Учешћу у Влади очекују и бивши чланови ДНС-а, окупљени око Недељка Чубриловића. Чланови Независног демократског клуба у Бањалуци су организовали састанак са члановима општинских одбора и одборника који су напустили ДНС.

Упркос турбуленцијама, Главни одбор ДНС дао је пуну подршку Марку Павићу. Он је поручио да је након избора постало јасно да је један број чланова радио супротно политици ДНС, због чега су искључени из странке. ДНС, истиче Павић, наставља даљи рад, иако се, каже, у јавност покушава послати лажна слика о колапсу унутар ове странке.

- Главни закључак је да ДНС наставља свој рад на принципима свог програма, статута и воље и жеље наших чланова и гласача - рекао је Павић.

Главни одбор ове партије задовољан је изборним резултатима. ДНС остаје у власти, тврди Павић, а преговори са мандатаром о додјели министарстава услиједиће наредне седмице.

- ДНС и даље остаје при коалиционом споразуму који је потписан између СНСД, СП и ДНС и да ћемо ми по обећању мандатара и даље чинити дио власти и дио Владе у Републици Српској - навео је Павић.

Истовремено, у Бањалуци су се окупили и искључени чланови ДНС, данас чланови Независног демократског клуба, с Недељком Чубриловићем на челу. Он је поручио да ће ова политичка опција бити дио власти у Српској.

- Ова политичка опција коју заступа овај клуб имаће мјесто у будућој Влади. На крају, ми поштујемо споразум који је потписан са коалиционим партнерима и прије ових избора и са којим смо ушли у цијелу ову причу. То што неки нису поштовали, између осталог, због тога је и дошло до турбуленција унутар саме странке с којом смо учествовали на изборима - рекао је Недељко Чубриловић, члан Независног демократског клуба у Народној скупштини Републике Српске.

Искључени чланови ДНС састали су се одборницима ДНС-а и члановима Главног одбора, од којих многи нису добили позив за данашњу сједницу ове странке у Приједору.

- Данас је сједница Главног одбора ДНС-а у Приједору, гдје Зворник има 14 чланова Главног одбора. Од 14 чланова Главног одбора, само два члана су добила позив за Главни одбор - рекао је Драгослав Милановић, члан НДК Зворник.

Званично, формирање нове странке, Независног демократског клуба, очекује се до краја ове године, поручио је Чубриловић.