latinica  ћирилица
09/12/2018 |  17:44 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

У спомен на погинуле хероје; Једно дрво за једног ратника

Колико Срба је погинуло у првом свјетском рату показује податак да је Србији требало пуне четири године да за сваког страдалог засади по једно стабло, у оквиру пројекта "једно дрво за једног ратника", који је завршен на стогодишњицу великог рата. Посађено је готово милион 300 хиљада стабала.

Њихове жртве можда се нису сјетили на свечаности у Паризу, па чак ни Србија нема имена свих погинулих, али има број. За сваког од њих, на поприштима битака на којим су страдали, засађено је по дрво.

Прво на Церу, а милион 247 хиљада 435 у Београду.

- Прошло је сто година, а ми не знамо ни како се зову наши преци који су дали животе. Ово је дивна акција министарства правде која показује каква Србија треба да буде - рекао је Александар Вулин, министар одбране у Влади Србије.

Пројекат је започет 2014. на 250 локација, а занимљиво је да су част прецима кроз садњу дрвећа одавали они који су се огријешили о друштво. Наиме, пошумљавање је спровело 2.000 затвореника из 21 установе широм Србије.

Колико је размишљање о људима и дјелима без којих би наша садашњост била радикално другачија помогло ресоцијализацији затвореника тешко је процијенити, али су због утицаја на очување животне средине итекако захвални у Србијашумама.

- Једино што нам не служи на радост јесу велике жртве, вријеме које је пред нама захтијева од нас да то сачувамо - напомиње Игор Брауновиц, директор ЈП "Србијашуме".

Засађена површина износи седам милиона квадратних метара. Србија је можда организовала акцију да би показала да је захвалнија, али је дефинитвно постала и зеленија.