latinica  ћирилица
11/12/2018 |  08:49 ⇒ 09:14 | Аутор: СРНА

Јовановић: Срби не смију да буду таоци Приштине

Некадашњи шеф југословенске дипломатије Живадин Јовановић оцијенио је поводом ситуације на Косову и Метохији да Влада Србије и српски народ не смију да буду таоци Приштине и да би српска дипломатија требало да заузме провокативан став, а не само да реагује на оно што се дешава.
Живадин Јовановић (Фото: snipview.com) -
Живадин Јовановић (Фото: snipview.com)

Јовановић је препоручио дипломатији Србије да води "мање реактивну, а више активну спољну политику" која би требало да се заснива на асиметричним контрамјерама.

- Не може Србија сваки пут, новим уступцима, доказивати да је привржена миру и безбједности свога народа. Народ можемо заштити и дипломатским акцијама и инсистирањем на одговорности оних који су по међународним уговорима задужени да за то брину - рекао је Јовановић за Спутњик.

Он је нагласио да се Резолуција 1244 систематски крши од када је ступила на снагу и нагласио да ће тако и да се настави.

- Наиме, прије свега САД, а и неке друге водеће земље Запада видјеле су тај документ само као тренутак за прекид рата на Косову и Метохији. Што се тиче његових принципа и будућег уређења односа у овом дијелу Европе, они оцјењују да односи какви су предвиђени Резолуцијом 1244 не одговарају њиховим дугорочним геополитичким интересима - рекао је Јовановић.

Према његовим ријечима, Запад настоји свим силама и на све могуће начине да рашчисти укупну ситуацију у региону на тај начин што ће потчинити Балкан својој вољи и својој контроли, а резолуција за коју су сви гласали, укључујући САД, стоји им као нека препрека.