latinica  ћирилица
11/12/2018 |  12:10 ⇒ 12:24 | Аутор: РТРС

Мркоњић Град: Приказан филм "Лица Лафоре"

Филм "Лица Лафоре" приказан је у општинској сали Мркоњић Града.
Лица Лафоре, Мркоњић Град - Фото: РТРС
Лица Лафоре, Мркоњић ГрадФото: РТРС

Бројни становници овог града могли су да погледају потресну борбу породице Гајић. Емотивно реаговање публике свједочи да је ријеч о потресном али и инспиративном филму аутора Дениса Бојића рађеног у продукцији РТРС-а.

Филм "Лица Лафоре", биће дио наставног програма средње школе "Абрахам Линколн" у Денверу. Осим средњих школа, у плану је уврштавање филма у Одсјек за генетику на Унивезитету у Денверу.

Овај вишеструко награђивани филм приказан је на бројним међународним филмским фестивалима, као и медицинским факултетима и здравственим установама широм свијета. Између осталог, и на 32. конгресу епилептолога у Барселони, у једној од највећих фармацеутских компанија "Ionis Pharmaceuticals" у Сан Дијегу, те на 91. конгресу неуролога Њемачке у Берлину.

Филм документује судбину породице Гајић, која је у борби с Лафорином болешћу изгубила старију кћерку Татјану, али је захваљујући помоћи добрих људи и властитим новцем постала један од највећих донатора за проналазак лијека за ову болест и спас млађе кћерке Милане.

Овај први дугометражни филм из БиХ, који се бави темом ријетких болести, добио је и институционално признање, те је приказан у Европском парламенту у Стразбуру, Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ.

Борбу против Лафорине болести подржале су бројне познате личности, међу којима и Тијана Бошковић, једна од најбољих свјетских одбојкашица, те Миралем Пјанић, фудбалер Јувентуса.

У наредном периоду, "Лица Лафоре" очекује специјална пројекције у АКХ универзитетској клиници у Бечу, трећој највећој болници на свијету, која је уједно и сједиште Медицинског универзитета у Бечу, те пројекције у Вуковару, Охриду и Битоли.