latinica  ћирилица
11/12/2018 |  16:06 ⇒ 21:43 | Аутор: РТРС

"Стартап Српска": Младима обезбиједити почетни капитал

Завод за запошљавање Републике Српске расписао је јавни позив за додјелу два милиона марака бесповратних средстава за подстицај развоју предузетништва код младих. Ријеч је о Програму "Стартап Српска", који се финансира средствима Владе Србије и Завода за запошљавање.

Програм "Стартап Српска" је шанса за незапослене младе да почну бизнис и у властитој фирми запосле прво себе, а затим и друге. Он би могао да обухвати чак трећину оних који посао траже посредством Завода за запошљавање, тачније, све активне тражиоце посла, млађе од 35 година.

"Сви апликанти морају проћи прво обуку у заводу, па тек након обуке могу предати апликацију. Мора се проћи обука из предузетништва, па тек онда поднијети захтјев. Велико је интересовање за обуку у овој фази", истакао је Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске.

За покретање пољопривредне или одређене услужне дјелатности, субвенција износи 20 000 марака. Десет хиљада више добиће они који покрећу посао у области информационо-комуникационе технологије. Посао у прерађивачкој индустрији и грађевинарству биће субвенционисан са 50 000.

"Намјера нам је да три године пратимо апликанта. Ако не успију у бизнису мораће вратити средства. Ми на тај начин штитимо средства", додао је Вујичић.

Јавни позив, који ће бити закључен 4. јануара, расписан је на основу Одлуке Владе Републике Српске о усвајању Акционог плана запошљавања за ову годину. Предсједница Српске истиче да ће са Владом и даље радити на програмима који могу да доведу до веће запослености, већих плата, више предузетничког духа.

"Ако имате јасну визију шта хоћете да радите, ако сте већ ушли у разговоре око тога и знате шта желите постићи тим послом, ако сте у прилици да за почетак добијете 20, 30, или 50.000 марака, који су доступни кроз наш програм, онда је то довољно да покренете посао", истакла је предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Поготово ако се има у виду да субвенција достиже и до 70 одсто укупне вриједности програма исказане у бизнис плану. На то указује и пословна заједница која је подржала Програм Стартап Српска.

Према мишљењу економиста, "стартап" је један од најсавременијих приступа вођењу економске политике. Иако нема гаранције успјеха, истичу да је младима потребно обезбиједити почетну позицију, какву би имали у иностранству.

"Ако их петина опстане и овдје запосле неке од својих колега или остваре било какв приход, то ће бити довољан допринос домаћој економији. Онда то улагање може бити оправдано", нагласио је економски аналитичар Горан Радивојац.

Биће то, сматрају представници пословне заједнице, корак напријед за Српску да се приближи земљама региона и развијеним земљама Европе по броју привредних друштава у односу на број становника.