latinica  ћирилица
12/12/2018 |  18:18 ⇒ 13/12/2018 | 09:14 | Аутор: РТРС

Након истраге у Дојче банци, да ли су депозити сигурни у Централној банци?

Колико новца је Централна банка БиХ депоновала у Дојче банци?

Да ли су депозити сигурни, након што је њемачка полиција отворила истрагу о малверзацијама у тој банци. Зашто се депоновани новац не преусмјери за развој привреде у Српској и Федерацији, умјесто што се њиме граде ауто-путеви у Њемачкој? Ово су само нека од питања, која већ дуже поставља предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик. Из Централне банке БиХ без одговора.

Годинама се јавност није интересовала, нити зна да ли Централна банка БиХ има депонован новац у Дојче банци. Тек након упозорења предсједавајућег Предсједништва, Милорада Додика, да је у тој банци отворена истрага, због прања новца, отворено је питање сигурности евентуалног депозита.

- Зашто нико не реагује након што је 150 инспектора упало у Дојче банку. Нико не реагује и говори да је Централна банка БиХ држала депозите код Дојче банке, имамо ли ми те депозите, као БиХ ћутимо, јесу ли наши депозити заштићени - пита Додик.

Иако су обећали, из Централне банке одбили су да одговоре - колико средстава и по којој каматној стопи је депоновано у Дојче банци. Одраније је познато да Централна банка држи 2,7 милијарди марака у страним банкама, скоро 700 милиона више него што је потребно за сигурност валуте у БиХ.

Враћање "залеђеног" новца, чији је, како се претпоставља, знатан дио у Дојче банци, и "упумпавање" у домаћу привреду по каматној стопи од 1 одсто, намеће се као логичан закључак.

Они пласирају у банке које су сумњиве а те банке на бази тих депозита који су огромни пласирају и купују обвезнице покрајина у Њемачкој које од тог новца праве аутопутеве а ми треба да идемо код комерцијалних банака и задужујемо са каматом од 3 до 5 % , каква је ово земља , ја то говорим већ 5 година и ништа.

О враћању депонованих средстава из страних банака у бх. монетарне токове, домаћи економисти ријетко се изјашњавају. С друге стране, професор Економског факултета Пале Марко Ђого сматра да, и мимо тог новца, постоји добит Централне банке од 300 до 400 милиона марака, на коју Српска има право.

- Ми као оснивачи Централне банке БиХ имамо право да тражимо расподјелу добити из претходног периода и то је нешто што не би наштетило нити би довело до пораста инфлације нити наштетило стопама привредног раста али то нису велика средства као се спекулише у јавности - наводи Ђого.

Отварајући расправу о могућности кориштења депонованог новца у страним банкама, Додик је затворио уста дежурним критичарима, који су му замјерали да јавности намеће теме од којих се не живи.

Предложио је и додатно царињење робе из земаља Европске уније и окружења, која има веће подстицаје, како би на тај начин заштитили домаћу производњу и стимулисали запошљавање.