latinica  ћирилица
13/12/2018 |  09:14 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Дрецун: Војска самопроглашеног Косова може озбиљно да угрози српски народ

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да војска самопроглашеног Косова, чије је формирање најављено за сутра, може озбиљно да угрози српски народ.
Милован Дрецун (Фото: Tanjug/Dragan Kujundžič) -
Милован Дрецун (Фото: Tanjug/Dragan Kujundžič)

Он је нагласио да Албанци с Косова и Метохије праве такозвану војску Косова уз подршку неких чланова НАТО, напомињући да она већ постоји и да је наоружана.

Дрецун је гостујући на РТС презентовао два документа која свједоче о злочинима које је вршила терористичка ОВК-а, укључујући и извјештај ОЕБС-а од 25. фебруара 1999. године, који показује да су два наоружана лица одвела девет Албанаца, од којих се седморици губи сваки траг.

"Ти наоружани људи су касније били оптужени за проституцију. Желим на основу ових докумената да поручим Албанцима да питају премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја и председника самопроглашеног Косова Хашима Тачија где су њихови нестали", рекао је Дрецун и истакао да ове документе посједују пар година, а да постоји око 400 таквих злочина.

Он је показао и извјештај у којем се види списак људи албанске националности које су ликвидирали, а највећи број су били цивили, што су, истакао је, необориви докази против Харадинаја.

Дрецун је навео да се поставља и питање ко је и какве доказе достављао Специјализованом тужилаштву за злочине ОВК-а, када су неки кључни видео-материјали изгубљени, па је он из своје архиве морао да преда неке од најзначајнијих доказа.

"Тужилаштву је сада достављена комплетна структура ОВК-а, а поента је, да би се процесуирали одређени злочини, морате да покажете документацију", закључио је Дрецун.