latinica  ћирилица
13/12/2018 |  10:54 ⇒ 13:15 | Аутор: РТС

Колона 45 возила КФОР ушла на сјевер Косова

Више од 45 возила КФОР-а ушло је на сјевер Косова и Метохије, нешто прије 10 часова. Крећу се у колони и, према информацијама с терена, иду у правцу Лепосавића.

Осим борбених возила, припадници КФОР-а носе и опрему за блокаде и прављење баријера, попут грађевинских машина, багера, колутова жице, преноси РТС.

Колона возила надлијећу два хеликоптера, а она је око 9 часова прошла поред Косовске Митровице.

Портпарол КФОР-а Вићенцо Грасо каже да је ријеч о редовној вјежби.

- Има и других конвоја који се крећу у другим дијеловима Косова. У складу са Резолуцијом 1244, трупе КФОР-а тренирају спремност да буду брзо распоређене широм Косова - каже он.

КФОР је истакао да они брину о безбједности Срба, на шта је реаговао представник Српске листе Славко Симић.

 Симић је поручио да би КФОР, ако стварно брине о Србима, требало да упери трупе ка југу, а не ка сјеверу Космета.

 Портпарол Кфора Вићенцо Грасо рекао је за РТС да је кретање опреме и припадника Кфор на северу Космета део редовних вежби.

Покрети КФОР-а на сјеверу долазе у тренутку већ подигнутих тензија након потеза које Приштина повлачи мимо ЕУ, а посебно уочи намјере да сутра донесе одлуку о формирању косовске војске, уз отворену подршку западних центара политичке и војне моћи.

Командант здружених снага НАТО у Напуљу, адмирал Џејмс Фого, јуче је рекао да је формирање војске нешто о чему суверено одлучује Приштина.

У том контексту, присуство КФОР на сјеверу, посебно састав и опрема возила, указује на страховање од могуће реакције Србије.