latinica  ћирилица
13/12/2018 |  12:45 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Кориштење средстава по програму "Стартап Српска"

Завод за запошљавање Републике Српске реализује Програм подстицања развоја предузетништва код младих - "Стартап Српска", укупне вриједности 2.000.000 КМ, који се финансира донаторским средствима Владе Србије у износу од 978.000 КМ и средствима Завода у износу од 1.022.085 КМ.
Завод за запошљавање Републике Српске - Фото: РТРС
Завод за запошљавање Републике СрпскеФото: РТРС

Програмом је обухваћено запошљавање незапослених лица пријављених на евиденцију као активни тражиоци посла, а која су на дан расписивања јавног позива, сриједу, 5. децембра, имала до 35 година.

"Подстицајна средства за развој предузетништва додјељују се незапосленом лицу ради оснивања радње или другог облика предузетништва или оснивања привредног друштва под условом да у њему заснива радни однос", саопштено је из Завода за запошљавање Републике Српске.

У саопштењу је наведено да су лица која намјеравају користити субвенцију за самозапошљавање обавезна да прођу обуку из предузетништва коју ће организовати Завод, а лица која су прошла обуку из предузетништва спроведену у другој, одговарајућој организацији, дужна су доставити адекватан доказ о завршеној обуци и то потврду или сертификат.

Дјелатности које млади могу и намјеравају покренути путем овог програма су Производне дјелатности /прерађивачка индустрија/, грађевинарство - за области специјализовани грађевински радови који обухватају електроинсталационе радове, увођење инсталација водовода, канализације, гаса и остали грађевински инсталациони радови, завршни грађевински радови, пољопривреда, прерада пољопривредних производа, складиштење, паковање, сушење, сортирање производа.

Међу дјелатностима су и Информационо-комуникационе технологије за области рачунарско програмирање, савјетовање и припадајуће дјелатности и информационе услужне дјелатности, стручне, научне и техничке дјелатности за области правне и рачуноводствене дјелатности, те архитектонске и инжењерске дјелатности, техничко испитивање и анализа, реклама, пропаганда и истраживање тржишта, као и остале стручне, научне и техничке дјелатности и ветеринарске дјелатности.

На листи су и дјелатности пружања смјештаја у туризму, те остале услужне дјелатности за области поправка рачунара и предмета за личну употребу и домаћинство, као и остале личне услужне дјелатности.

Завод за запошљавање Републике Српске ће пратити и контролисати Програм најмање 36 мјесеци од датума заснивања радног односа.

Захтјев се подноси на прописаном обрасцу који се може добити у надлежном бироу према пребивалишту незапосленог лица, као и на интернет страници Завода за запошљавање Српске /www.zzzrs.net/, а јавни позив отворен је до 4. јануара.