latinica  ћирилица
13/12/2018 |  17:15 | Аутор: СРНА

Адемовић: Од Викића сам чуо за убиство припадника ЈНА

Кемал Адемовић, некадашњи замјеник команданта Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгана Викића, рекао је данас пред Судом БиХ да је од Викића чуо за убиство осам заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

У предмету "Велики парк", осим Викићу, суди се и помоћнику министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуфу Пушини, те Нермину Узуновићу и Младену Човчићу.

Одговарајући на питања Тужилаштва БиХ у вези са догађајем у Великом парку, гдје је у априлу 1992. године убијено осам припадника ЈНА српске националности, Адемовић је рекао да је о томе сазнао једно вече, неколико дана након 18. априла, кад је учествовао у акцији извлачења противоклопних средстава из фабрике "Претис" у сарајевском насељу Вогошћа.

"Дошао сам навече касно у Дом полиције /гдје је била смјештена јединица специјалне полиције/ и видио да је улица на раскршћу испод мокра, а није падала киша. Питао сам дежурног шта је било, али ми није знао рећи. Наредно јутро на састанку код команданта /Викића/ он ми је рекао да је неко убио заробљене војнике Територијалне одбране Републике Српске и да су о томе обавијештени надлежни органи", навео је Адемовић.

Тужилаштво БиХ подсјетило је свједока да је о овом догађају 2006. године исказ дао Кантоналном тужилаштву у Сарајеву, а 2016. године Тужилаштву БиХ, које је он својевремено потписао, и да се они не подударају са данас реченим.

Адемовићу, који је 1996. године постављен за директора Агенције за истраживање и документацију /АИД/, прочитан је записник свједочења из 2006. године, када је рекао да му је Викић на том састанку рекао да је Миро Жмиро довео заробљенике у Дом полиције, али да је он одбио да их задржи у том објекту и да му је рекао да их води у Централни затвор у Сарајеву.

На питање да ли је ово тачно, Адемовић је рекао да би могло бити.

Такође му је прочитан записник свједочења из 2016. године, када је навео да му је Викић рекао да је спорне вечери чуо пуцњаву испод Дома полиције, након чега је истрчао вани, али да никога није видио.

Викић је, према тадашњем Адемовићевом свједочењу, додао да је усмено чуо да су неки људи убијени, али је свједок данас рекао да није сигуран у ово свједочење.

У свом данашњем исказу Адемовић је навео да је као директор АИД-а 1996. године чуо да неко помиње Неџада Херенду и то у контексту да је Херенда један од могућих егзекутора ове групе војника ЈНА испод Дома полиције.

Такође је рекао да је из медија чуо да је Херенду саслушавао Един Гараплија из АИД-а, којем је као директор Агенције био надређени, и да не зна по чијем је налогу то радио.

Адемовић је потврдио да су у априлу 1992. године у Дому полиције једно вријеме уз припаднике Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ боравили и припадници паравојне јединице коју је предводио Јука Празина, те да су у овом објекту били смјештени и припадници Службе државне безбједности.

Викић, Пушина, Узуновић и Човчић, према оптужници, били су информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

У оптужници је наведено да су они били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

На претходном рочишту, 6. децембра, бивши припадник Специјалне јединице Мирсад Вилић рекао је да је тек послије два-три мјесеца чуо за убиство војника и да их је ликвидирао Херенда.

Наставак суђења заказан је за 27. децембра, када би Адемовића требало да заврши своје свједочење.