latinica  ћирилица
14/12/2018 |  08:16 | Аутор: СРНА

Љубомиру Симовићу Европска награда за поезију

Један од најбољих српских пјесника Љубомир Симовић 20. је лауреат Европске награде за поезију "Петру Крду", коју додјељује Књижевна општина Вршац.
Љубомир Симовић (фото: carsa.rs) -
Љубомир Симовић (фото: carsa.rs)

Награда ће Симовићу бити уручена данас, у Свечаној сали вршачке градске куће, а огласиће се звоно Књижевне општине Вршац, културне организације која скоро 50 година на најбољи начин промовише културу, поезију и овај град.

У образложењу одлуке предсједник међународног жирија Драшко Ређеп истакао је да поезија Љубомира Симовића континуирано, пуних шест деценија, од времена "Словенских елегија" и антологијских "Епитафа са Каранског гробља", са највишим мјерилима препознавања бића и моралне чврстине, говори о бар два вијека нашег постојања.

"Најуспјешнији савремени драматичар, Симовић је у своју лирску свеску забиљежио непредвидиве честе слободе, далеко од било каквог припадног уводничарског штива. Његов стих се потресно и узбудљиво проналази у пукотини невремена, чак и више од тога, управо је у његовој лирској бројаници оно неухватљиво неисторијско збивање у нама и око нас постало знамен историјских епоха", наведено је у образложењу жирија.

У образложењу је истакнуто да, након Васка Попе, у српској поезији ниједан аутор није испољавао као своју истиниту природу, наклоност ка сажетости и строгост према себи, преносе медији у Србији.

Награда, која се додјељује сваке друге године, биће уручена у Свечаној сали градске куће, а огласиће се звоно Књижевне општине Вршац, културне организације која скоро 50 година на најбољи начин промовише културу, поезију и овај град.

Љубомир Симовић је пјесник, драмски писац, есјиста, приповједач, путописац. Редовни члан Српске академије наука и уметности.

Симовићеве пјесме и драме су превођене и штампане на многим језицима, било у посебним књигама, било у књижевним и позоришним антологијама, зборницима и часописима.

Добитник је више књижевних и позоришних награда, међу којима су награда Ђорђе Јовановић, Змајева награда, Октобарска и Седмојулска награда, БИГЗ-ова, Златан крст кнеза Лазара, Бранко Миљковић, Исидора Секулић, Десанка Максимовић, Награда Града театра Будве "Стефан Митров Љубиша".

Рођен је 2. децембар 1935. године у Ужицу. У родном граду завршио је основну и средњу шлолу, а дипломирао на Филолошком факултету Универзитета у Београду, на групи за историју југословенске књижевности и српскохрватски језик.

Био је уредник и одговорни уредник студентског књижевног часописа Видици. Радни вијек је провео је као уредник у културној редакцији Радио Београда.