latinica  ћирилица
14/12/2018 |  09:24 | Аутор: СРНА

Подршка развоју креативних индустрија у Српској

У Републици Српској неопходно је улагати у развој креативних индустрија које су покретачи културне разноликости у Европи и међу су најдинамичнијим секторима привреде ЕУ, рекла је помоћник министра за културу Српске Тања Ђаковић.
Тања Ђаковић - Фото: СРНА
Тања ЂаковићФото: СРНА

На отварању изложбе студената и професора Технолошког факултета бањалучког Универзитета у Музеју савремене умјетности Републике Српске, Ђаковићева је навела да значај креативних и културних индустрија потврђује податак да запошљавају око седам милиона људи, односно 3,3 одсто радно активног становништва ЕУ и чине 4,2 одсто бруто домаћег производа.

"Сходно томе улагање у креативне индустрије неопходно је и на нашем простору. Изложба студената и професора Технолошког факултета доприноси стварању погодније климе за развој и јачање креативних индустрија у Републици Српској", поручила је Ђаковићева.

Она је додала да изложба у потпуности одговара на задате изазове и доприноси реализацији циљева Стратегије развоја културе Републике Српске за период 2017-2022. година која предвиђа сличне активности у оквиру потпуног ангажмана институција културе Српске.

"У овом тренутку један од првих корака јесте управо развијање и јачање креативних индустрија у оквиру постојећих система, а то је управо на овај начин како су извели Музеј савремене умјетности и Технолошки факултет", рекла је Ђаковићева.

У галерији "Плус" Музеја савремене умјетности Републике Српске синоћ су изложени радови 25 студената треће и четврте године са три студијска програма - одјевна технологија и дизајн, обућарска технологија и дизајн и графичко инжењерство.

Ријеч је о различитим уникатним производима одјећи, торбама, руксацима, папучама, роковницима, шољама, постерима, новогодишњем накиту, умјетничким сликама и осталом.

Изложба је продајног карактера и биће отворена до 26. фебруара.