latinica  ћирилица
14/12/2018 |  10:53 ⇒ 11:07 | Аутор: СРНА

Више од 250 чланова на годишњем концерту КУД-а "Уна"

Више од 250 чланова Културно-умјетничког друштва "Уна" из Новог Града и подручних секција из Добрљина, Рудица, Сводне и Дубовика одржали су 11. годишњи концерт под називом "Сјај мјесече ноћна варалице".
КУД "Уна" Нови Град - Фото: СРНА
КУД "Уна" Нови ГрадФото: СРНА

Кореограф КУД-а Синиша Јованић рекао је да су синоћ, пред бројном публиком наступиле секције фолклора, пјевачке групе и оркестар, те чланови подручних секција, а публици су премијерно представљене двије кореографије.

"Прва је кореографија "Семенка се збира" ауторска кореографија Николе Бранковића коју је радио за ансамбл "Оро" из Париза. Друга кореографија је "Гламочко глуво коло" коју смо изводили на Европској смотри фолклора. Ове године се можемо похвалити да имамо и нове ношње за ове кореографије", рекао је он.

Замјеник начелника општине Бојан Лукач рекао је да КУД "Уна" достојанствено представља ову локалну заједницу.

"Поносни смо на наше културно-умјетничко друштво које редовно осваја награде на гостовањима. Захваљујући њима бројна културно-умјетничка друштва су посјетила нашу општину", рекао је он.

Директор Културно-образовног центра Дражен Бабић каже да је ова установа препознала квалитет и значај културно-умјетничког друштва.

"Значајно је његовати нашу традицију и представити је у другим срединама. КУД "Уна", захваљујући општини Нови Град има нашу подршку", рекао је он.

На овом концерту синић је премијерно приказан и спот за пјесму "Крила" наставника музичке културе, члана КУД-а "Уна" Бојана Ђурића.

"У изради спота радило је више од 40 музичара из Новог Града, Бањалуке и Београда. Снимање је трајало више од годину дана и урађено је највише у Бањалуци", каже Ђурић који је аутор текста и музике.

Израду спота подржала је општина Нови Град.

Новоградско културно-умјетничко друштво ће 12. јануара наредне године у Задру бити носилац културног дијела програма на манифестацији коју Српско народно вијеће организује поводом Нове године.

КУД "Уна" Нови Град постоји од 2007. године када је формиран из фолклорне секције која је с радом почела 2003. године.