latinica  ћирилица
14/12/2018 |  12:14 ⇒ 12:37 | Аутор: СРНА

Запослени у Пореској управи ФБиХ најављују и генерални штрајк

Предсједник Синдиката службеника и намјештеника у Федерације БиХ Самир Куртовић упозорио је данас да ће свих 900 запослених у федералној Пореској управи у петак, 21. децембра, ступити у генерални штрајк, ако им надлежни не испуне захтјеве за боље услове рада и пријем нових радника.
Пореска управа Федерације БиХ (Фото: novasloboda.ba) -
Пореска управа Федерације БиХ (Фото: novasloboda.ba)

Куртовић је на конференцији за новинаре рекао да ће запослени и наредне седмице наставити са двочасовним обуставама рада као и ове седмице, те најавио да ће се у петак, 21. децембра, поново састати штрајкачки одбор, који ће, уколико не буду испуњени услови, ступити у генерални штрајк.

"Јасно смо поставили захтјеве пред директора Пореске управа ФБиХ Шерифа Исовића, министра финансија Јелку Милићевић и федералног премијера Фадила Новалића позивамо у мировне преговоре, а уколико се то не деси, ми ћемо бити приморани и на генерални штрајк. До сада није било разумијевања, надамо се да ће идуће седмице сјести с нама и разговарати", рекао је Куртовић.

Предсједник Синдикалне организације Пореске управе Шемса Хајрић рекла је да је прије шест година Министарству финансија БиХ упућен први захтјев који се односио на услове рада и пријем нових људи, али до данас нико није имао слуха да се ово питање ријеши, преноси "Аваз".

"Наше просторије су у врло лошем стању, возила су стара више од 30 година, што није добро јер се зна да је Пореска управа стуб сваке земље", навела је Хајрићева.

Судски савјетник у Пореској управи Нови Травник Златан Поповић истакао је да нико не прича о запошљавању нових људи иако се зна да око 1.000 запослених ради послове за 1.770 лица.