latinica  ћирилица
14/12/2018 |  12:28 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Ист. Сарајево- Завршен Фестивал поезије за дјецу у младе

Међународни фестивал поезије за дјецу и младе завршен је данас у Источном Сарајеву наступом награђених учесника пјесничког конкурса и пјесника гостију.
И.Сарајево: Завршен Међународни фестивал поезије за дјецу и младе - Фото: СРНА
И.Сарајево: Завршен Међународни фестивал поезије за дјецу и младеФото: СРНА

На церемонији затварања на Дјечијем одјељењу Матичне библиотеке стихове су говорили пјесници Дара Секулић, Тоде Николетић и Мирослав Кокошар, а пјесме награђених учесника фестивала говорили су основци из школа "Петар Петровић Његош" из Источне Илиџе и "Свети Сава" из Источног Новог Сарајева, као и рецитатор Форум театра Илија Мимић.

Секулићева је истакла да је у дјечијим пјесмама на овом јединственом фестивалу било изузетне поезије.

- Одушевљена сам дјечијим учешћем у животу и њиховим покушајима да разумију нас, старије. Дјеца ће, умјесто нас, да одрже свијет - поручила је Секулићева.

Извршни продуцент Фестивала Александра Митрић Штифанић нагласила је да затварање фестивала у Матичној билиотеци има симболичан значај, јер шаље поруку о значају библиотека и о томе да није важно само писање поезије, него и читање и уживање у стиховима.

За најбољег младог пјесника 17. Међународног фестивала поезије за дјецу и омладину проглашена је Теодора Кошарац из Братунца, студент Филозофског факултета у Источном Сарајеву.

Одржана је и презентација креативне радионице поезије "Нигде станка, нигде санка, цвеће, срце и Десанка", а у оквиру издавачке дјелатности фестивала представљено је звучно издање књиге награђених младих пјесника конкурса 17. Фестивала поезије "Трагом пјесме Десанке Максимовић".

Одлуком предсједнице жирија Даре Секулић додијељено је укупно 60 награда, по 20 за прво, друго и треће мјесто.

Тродневни 17. Међународни фестивал поезије за дјецу и младе, који је ове године био посвећен великој српској пјесникињи Десанки Максимовић, отворен је 12. децембра у Културном центру свечаном академијом "Тражим помиловање".

Мото овогодишњег фестивала инспирисан је циклусом пјесама "Тражим помиловање, лирска дискусија са Душановим закоником", што је била и тема овогодишњег конкурса за младе пјеснике од 18 до 30 година.

Генерални покровитељ је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а генерални медијски СРНА и РТРС.