latinica  ћирилица
14/12/2018 |  13:02 | Аутор: СРНА

Управни одбор УИО - Нема договора о коефицијентима и исплати дуга

УО Управе за индиректно опорезивање БиХ - Фото: РТРС
УО Управе за индиректно опорезивање БиХФото: РТРС

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ усвојио је данас на сједници у Мостару одлуку о количинама дизел горива на које се не плаћа путарина.
Из УИО је саопштено да се тиме помаже производња у рудницима, термоелектранама, жељезничким подузећима и домаћој привреди.

"Преднацрт закона о порезу на додату вриједност, који је припремила УИО ради усклађивања са европским директивама, добио је данас подршку Управног одбора након чега ће у даљој процедури бити креиран нацрт овог закона и упућен у процедуру усвајања", наводи се у саопштењу.

Из УИО напомињу да није било сагласности међу ентитетским представницима за подршку одлукама које се односе на привремена поравнања за протекле године, али и за ову годину.

Није усвојена ни одлука о утврђивању привремених коефицијенте за расподјелу средстава у периоду од октобра до децембра ове године, наводи се у саопштењу.

Чланови УО нису постигли сагласност о приједлогу УИО о рјешењу у вези са извршењем пресуде Суда БиХ у корист Републике Српске, по којој је Управа дужна да исплати 15 милиона КМ главнице уз припадајућу камату због непостојања одлука о поравнањима у 2009. и 2010. години.

Управни одбор усвојио је одлуку о утврђивању Царинске тарифе за 2019. годину, која ће бити упућена у даљу процедуру Савјета министара, те одлуку о висини компензаторне камате за прво полугодиште 2019. године која износи 12 одсто и односи се на одређена царинска дуговања.

На данашњој сједници разматрана је информација о стању и активностима УИО БиХ за девет мјесеци ове године, гдје се наводе подаци о повећању прихода од ПДВ-а.