latinica  ћирилица
14/12/2018 |  13:48 ⇒ 14:17 | Аутор: СРНА

Ђаковић: Гостовање у Кини - велики друштвени успјех

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић оцијенила је да је протекла година за Дјечије позориште Српске била веома успјешна и да ју је обиљежило вишедневно гостовање ансамбла луткарске представе "Фолклорна магија" у Кини.
Тања Ђаковић у посјети Дјечијем позоришту Српске - Фото: СРНА
Тања Ђаковић у посјети Дјечијем позоришту СрпскеФото: СРНА

Ђаковићева, која је данас посјетила Дјечије позориште, нагласила је да је велики успјех за ово позориште позив који је стигао из Кине, јер је то била изузетна прилика да вишемилионској публици у кинеском граду Донгуан представи своје умијеће, али и традицију српског народа.

Додала је да су велики успјех забиљежиле и представе "Тужни принц", која је ове године обиљежила 20 година извођења, као и "Мачак у чизмама", која је освојила два гран-прија - у Суботици и Бугојну.

"Обиљежавање јубилеја "Тужног принца" био је значајан и емотиван догађај, јер је то антологијска представа савременог театра сјенки", рекла је Ђаковићева.

Изразила је наду да ће и сљедеће године бити настављена добра сарадња овог театра са театрима из региона.

"Велики значај има и сарадња коју ова кућа има са театрима из Србије, јер једни другима имамо шта да покажемо, а веома је значајно и да наше стваралаштво буде видљиво ван границе Српске", истакла је Ђаковићева.

Директор Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић рекла је да је у театру ове године изведено 189 представа, које је погледало више од 39.000 гледалаца.

"Са великим задовољством и усхићењем могу да најавим, за недјељу, 16. децембра, отварање манифестације "Сњешково", која својим изузетним програмом окупи велики број дјеце свих узраста", рекла је Маринковићева.

Она је истакла да бројне награде и признања које је ансамбл овог позоришта освојио на фестивалима и гостовањима, говоре о успјеху и узлазним путањама којима се Дјечије позориште креће.

Маринковићева је рекла да је Дјечије позориште са својим репертоаром спремно и за наредну годину и да би у јануару требало да почну и пробе представе "Јежева кућица".

"Ове године имали смо пет премијера, а најигранија представа, са укупно 30 извођења, била је "Нисмо сви летач" ", рекла је Маринковићева.