latinica  ћирилица
14/12/2018 |  17:12 ⇒ 17:12 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Хапшење у Зворнику порука терористима

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић рекао је Срни да је коначно вријеме да се почну изводити превентиве полицијске акције које спречавају да се деси напад попут оног у Стразбуру, а показују и да постоји способност полицијских агенција да уоче на терену понашање радикалних исламиста.
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba) -
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba)

Поводом хапшења лица из Зворника осумњиченог за формирање и обучавање група ради придруживања страним терористичким организацијама, Галијашевић је рекао да је веома добро када безбједносне агенције пошаљу поруку да неће дозволити да неко усмјерава и обучава младе људе, него да ће предузимати и превентиве акције прије него што буде изведен терористички напад.

Он је навео да на подручју Подриња, Калесије и према Братунцу постоји огромна концентрација људи који су били повезани са убиством полицајца у Зворнику Драгана Ђурића 2015. године.

"Лица која обучавају и која учествују у терористичким активностима до сада су била заштићена из сарајевских безбједносних агенција", навео је он.

Према његовим ријечима, центар је и даље у Сарајеву и треба бити посебно опрезан с обзиром на велику концентрацију миграната који су приоритетно безбједносно питање.

Галијашевић је истакао да је ријеч је о пораженим војницима Ал каиде и "Исламске државе", а не о неким лицима који због ратних прилика или из економских разлога напуштају своје домове.

"Имате ту људи из Јордана, Туниса... Њих у БиХ има ко да дочека, прими и усмјери. Зато је веома добро када безбједносне агенције пошаљу овакву поруку", нагласио је Галијашевић.

Полиција у Зворнику ухапсила је лице чији су иницијали А.М. /48/ из тог града, због сумње да је починило кривично дјело формирање и обучавање група ради придруживања страним терористичким организацијама.

У току је криминалистичка обрада над овим лицем, саопштено је из Полицијске управе Зворник.

Припадници те управе ухапсили су А.М. у сарадњи са полицијским службеницима Управе за борбу против тероризма и екстремизма Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

У претресу куће, помоћних објеката и аутомобила које користи осумњичени, пронађена је и привремено одузета одређена количина мобилних телефона, СИМ картица, рачунара и документације која се може довести у везу са извршењем кривичног дјела, наводи се у саопштењу.