latinica  ћирилица
14/12/2018 |  17:22 ⇒ 19:10 | Аутор: РТРС

Додик најавио иницијативу за осуду формирања "војске Косова"

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће покренути иницијативу у Предсједништву БиХ да се осуди формирање "војске Косова", јер је тиме директно угрожен Анекс један Б Дејтонског споразума о регионалној стабилизацији.

Додик је навео да овај анекс предвиђа стабилизацију региона - контролу наоружања у региону, стабилан и уравнотежен ниво оружаних снага на најнижем могућем нивоу, те опредјељење за избјегавање трке у наоружању.

Он је новинарима у Бањалуци рекао да је овај анекс доведен у питање и игнорисан не само од приштинске власти, већ и од међународне заједнице која је стајала иза Дејтонског споразума.

Он је рекао да су овим игнорисани и понижени сви напори које је уложила Србија и њен предсједник Александар Вучић да се обезбиједи стабилност и мир и преговарачки процес са људима из Приштине и стављено до знања да дио међународне заједнице и дио власти на Косову оличене у албанским представницима не жели мир у региону и његову стабилност.

"Срби имају своје памћење да је тада уз сагласност мултинационалних снага хрватска војска етнички очистила Републику Српску Крајину од Срба зато што је тада имала сагласност великих војних сила предвођеном САД. Очигледно је да је намјера формирања војске Косова у функцији да се нешто тако деси", истакао је Додик.

Додик је данас присуствовао састанку највиших званичника Републике Српске на иницијативу предсједника Српске Жељке Цвијановић, на којем је било ријечи о питањима активирања Акционог плана за чланство БиХ у НАТО /МАП/ и позицији Републике Српске.

Повезане вијести:

Српска не подржава активацију МАП-а 

Цвијановић: Српска неутрална до референдума