latinica  ћирилица
14/12/2018 |  20:07 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Вучић: Приштини није стало до поштовања права и правде

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је на поводом проглашења такозване војске Косова да Приштини никада није било стало до права и правде.
Александар Вучић (Foto: Z. Žestić / Tanjug) -
Александар Вучић (Foto: Z. Žestić / Tanjug)

"Наког година пријетњи, данас је основана такозвана војска Косова. Све што су радили Албанци радили су у супротности чак и са Уставом, како сами кажу, Републике Косова. Показали су да им никада није било стало до поштовања права и правде, него провођења силе и напада на Србе", истакао је Вучић на конференцији та новинаре.

Подсјетио је да Приштини не пада на памет на оснује Заједницу српских општина, а на то има обавезу.

"Србија је жељела мир и уложила је огромну енергију и напоре да сачува мир у региону, што није било лако. Прихватили смо 2013. Бриселски споразум, који је тежак за нашу страну, јер смо знали да га друга страна неће спровести у дјело. Од 615 тачака, Приштина је имала само једну обавезу - формирање ЗСО, али ни то нису спровели у дјело", истакао је Вучић.

Он је рекао да им је Србија крива што није изгубила у Интерполу.

"Није било довољно што су увели таксе, ћутали су о протестима Срба због тога, не инетресују их Срби. Албанцима и њиховим спонзорима био је циљ да згазе Србију. Србија им је крива што није изгубила ни у Инетрполу, ни у Унеску, а ниједно ово гласање није тражила. Мислили су да сруше Србију и нису успјели", нагласио је предсједник Србије.

Додао је да се Србија упутила захтјев за одржавање хитне сједнице Савјета безбједности УН поводом одлуке Приштине да противзаконито формира такозвану војску Косова и поручио српском народу на Косову и Метохији да ће Србија умјети да их заштити.

"Уколико вас буду напали Србија ће имати снаге да вас заштити. Србија се неће одрећи свог народа, своје тробојке, опстанка, достојанства и свог поноса", поручио је Вучић у ванредном обраћању јавности из Предсједништва Србије.

Он је поручио да је Србија жељела мир и уложила огромну енергију, труд и стравичне напоре да сачува мир и стабилност у читавом региону.

"Данас је потпуно јасно да Албанци и њихови спонзори ниједног тренутка нису хтели компромис, да иза свега што су радили стоје САД, Велика Британија и Немачка. Ми смо том чињеницом разочарани, али то за нас није никаква новост", навео је Вучић.

Он је рекао да је Србија затражила одржавање хитне сједнице Савјета безбједности УН пошто је закључила да је све што је Приштина урадила супротно међународном праву, духу дијалога, али и интерним и илегалним прописима Приштине, а прије свега због чињенице да су Албанци овом одлуком угрозоли мир и безбједност у читавом региону западног Балкана, као и они који су спонзорисали овакво њихово понашање.

Повезане вијести:

Самопроглашено Косово формирало војску