latinica  ћирилица
14/12/2018 |  11:33 ⇒ 20:35 | Аутор: Агенције

Самопроглашено Косово формирало војску

Након што је косовски парламент усвојио пакет од три закона: Закон о косовским безбједносним снагама, Закон о служби у косовским безбједносним снагама и Закон о министарству одбране, Кризни штаб српских општина одржао је ванредну конференцију за новинаре.

Званични Београд и Срби на Космету противе се иницијативи Приштинских власти.

20.35 -Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин истакао је да потез Приштине да Косовску безбједносну службу трансформише у косовску "војску" представља грубо кршење Резолуције 1244 Савјета безбједности УН и заоштрава ситуацију на Балкану.

20.20 - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је на поводом проглашења такозване војске Косова да Приштини никада није било стало до права и правде.

18.25 - Предсједник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић је на непознатој локацији обишао јединице Војске Србије и говорио им о њиховим задацима, сазнаје РТС. Вучић ће се у 20 часова обратити јавности.

16.05 - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је "усвајање сета закона којима се успоставља такозвана војска Косова директан удар на мир и стабилност не само Србије, већ цијелог региона, и то никако не може бити добра вијест ни за Републику Српску ни за БиХ".

15.15 - Влада Србије оцијенила је да данашња одлука приштинских власти, која води ка трансформацији Косовских безбједносних снага у такозвану војску Косова, представља највећу до сада пријетњу Приштине регионалном миру.

15.00 - Шеф Комитета за међународна питања Савјета Федерације руског парламента Константин Косачов изјавио је да одлука Приштине о формирању војске мора да буде предмет дискусије у Савјету безбједности УН.

14.15 - Србија ће данас затражити одржавање хитне сједнице Савјета безбедности УН због најгрубљег кршења резолуције СБ УН 1244 доношењем одлуке Приштине о формирању косовске војске, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

14.10 - Одлука о формирању такозване војске Косова представља акт против мира и чин политичке агресије на нашу земљу, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

13.45 - Гласање у парламенту самопроглашеног Косова о оснивању косовске војске не смије бити искоришћено за ескалацију тензија у региону, саопштено је из Министарства спољних послова Њемачке. Портпарол Министарства Рајнер Бројл назвао је Косово "сувереном земљом која, као таква, има право да оснује редовну војску".

13.35 - Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич поновила је у Бриселу да промјена мандата косовских безбједносних снага може бити спроведена само у инклузивном и постепеном процесу који је у складу са косовским уставом.

13.30 - Студенти у сјеверном дијелу Косовске Митровице својеврсним перформансом су "сахранили" међународно право, Повељу УН, Резолуцију СБ УН 1244 и Војно-технички споразум из Куманова, изражавајући тако протест због одлуке Приштине.

Фото: И. Радуловић

Они су започели перформанс „посмртном поворком“ од студентске мензе до зграде Унмика и ОЕБС-а.

Студенти су носили примерак Повеље УН, Резолуције СБ УН 1244 и Војно-техничког споразум из Куманова, као и лист на којем је писало "међународно право".

13.25 - Потпредсједник Српске листе Игор Симић истакао је да је порушен сваки правни акт на КиМ, али и међународно право те поручио да ће се жалити Уставном суду Косова иако не очекује да тај суд заштити права Срба. Симић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да Српска листа није жељела да учествује и буде присутна током гласања јер како је рекао нису жељели да дају легитимитет одлуци Приштине.

13.15 - Предсједница Народне скупштине Србије Маје Гојковић изјавила је да одлука привремених институција у Приштина о формирању тзв. војске Косова представља бруталан чин кршења Резолуције СБ УН 1244. Додала је и да је одлука у директној је супротности са свим релевантним регионалним споразумима.

"Оваква пријетња миру и стабилности региона не смије да остане без одговора међународних институција, а прије свега оних чија је непосредна одговорност да се старају о очувању правног поретка и гарантовању безбједности свих грађана КиМ", закључила је Гојковићева.

12.50 - Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај, рекао је новинарима, након усвајања сета закона, који иницирају трансформацију КБС у тзв.војску, да ће њени припадници бити распоређени по цијелом Косову, на југу и сјеверу.

Уз честитку грађанима, он је рекао да нема разлога за забринутост.

12.45 - САД подржавају постепену транзицију безбједносних снага Косова у војску, као суверено право самопроглашене републике, саопштено је из Амбасаде САД у Приштини. Амбасада је на својој интернет страници оцијенила да је данашња одлука први корак ка развијању њених способности.

12.30Оштре реакције из Београда због трансформације КБС у војску

12.15 - Предсједник Српске листе Горан Ракић рекао је на конференцији за новинаре да је одлуком Приштине о трансформацији КБС у војску нападнут мир на Космету и да је најгрубље погажена резолуција УН 1244 којом се предвиђа да је једина оружана формација на КиМ Кфор.

"У име Кризног штаба локалне самоуправе све четири општине на сјеверу, позивам Србе на суздржаност, без обзира гдје живе, да не насједају на провокације, јер ће их бити", рекао је Ракић.

12.10 - Пред очима цијелог света погажена резолуција 1244, Кумановски споразум и међународно јавно право, поручује предсједник Српске листе Горан Ракић. Додаје да су нападнути мир, стабилност и сигурност на КиМ. 

12.07 Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је данас да жали што је косовски парламент донио одлуку о трансформацији Косовских безбједносних снага упркос забринутости Алијансе.

"И мада је транзиција Косовских безбједносних снага у принципу ствар о којој одлучује Косово, ми смо јасно ставили до знања да тај потез долази у погрешно вријеме", поручио је Столтенберг.

11.53 - У јужном дијелу Косовске Митровице већинско албанско становништво је вијест о усвајању закона прославило уз петарде, јавља Тањугов репортер. За сада на улицама јужне Митровице још нема организованог славља, осим што се на тренутке чуло пуцање петарди.

11.50Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет написао је на Твитеру: "Сада, више него икад, косовска влада мора да се посвети мањинским заједницма и да сарађује блиско са НАТО савезницима и партнерима, док почиње десетогодишња транзиција безбЈедносних снага. САД ће бити ту за вас".

11.45 - Британски Би-Би-Си пише о гласању у косовском парламенту о формирању тзв. војске Косова, оцењујући да је Приштина, ако је и даље на евроатлантском путу, значајно скренула са њега у посљедње вријеме.

Најновији догађаји, оцјењује Би-Би-Си, представљају одступање од дугогодишњег статуса које је Косово уживало као „марионетски пројекат западних сила“.

11.40 - Ванредна конференција за новинаре Кризног штаба четири општине са сјевера КиМ биће одржана данас, најављено је из Српске листе након информације да је у Приштина усвојен палкет закона о формирању војске Косова. Конференција за медије ће бити одржана у Канцеларији Кризног штаба у Косовској Митровици.

11.30 - Грађани у сјеверној Митровици су изузетно забринути формирањем косовске војске.

 

11.25 - Посланици "Српске листе" нису присуствовали сједници.

11.24 – Сједници присуствовали премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај и косовски предсједник Хашим Тачи.