latinica  ћирилица
15/12/2018 |  10:59 ⇒ 14:56 | Аутор: СРНА

Највећи изазов промјене Устава Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић вјерује да ће Народна скупштина Српске остати најефикаснији парламент у БиХ и да ће јој највећи изазов у наредном мандату бити најављене промјене Устава.
Недељко Чубриловић - Фото: РТВ Слобомир
Недељко ЧубриловићФото: РТВ Слобомир

- Проходност закона свакако ће бити бржа, а много политичких субјеката у скупштинској већини не видим као отежавајућу, него као олакшавајућу околност. То ће допринијети, надам се, томе да законска рјешења која доносимо буду што боља, садржајнија и примјењивија. Већина у Народној скупштини, ако је судити по двије одржане сједнице, је двотрећинска и веома стабилна - рекао је Чубриловић за портал Vijesti.ba.

Као највеће изазове за Народну скупштину, Чубриловић, осим најављених промјена Устава, види и низ реформских закона који ће се наћи пред посланицима.

- Посебно ћемо се бавити законима који ће побољшати живот наших грађана. Када то кажем, прије свега, мислим на законска рјешења која се односе на јачање привреде, побољшање демографских прилика и стварање услова за останак младих - додао је Чубриловић.

Говорећи о иницијативи за укидање Вијећа народа Републике Српске, Чубриловић је рекао да је Вијеће у више случајева злоупотребљавало институт заштите виталног националног интереса и када су у питању закони и акти ниже правне снаге, што је често било губљење времена и успоравање рада парламента.

- Да није тако, не бисмо од марта 2009. године чекали да Вијеће народа усвоји амандман на Устав којим се укида смртна казна или дефинише главни град Републике Српске. И не само то, Клуб Бошњака блокирао је и амандмане на Устав Републике Српске којим се забрањује дискриминација, обезбјеђује право на правично суђење, гарантује приватна и јавна својина и њихова једнака заштита, штите људска права, гарантује слобода изражавања и слично - истакао је Чубриловић.

Он је оцијенио да тим амандманима није био угрожен ничији витални интерес и Клуб Бошњака је блокирао њихово доношење, како је рекао, из неких својих политичких интереса.

Чубриловић је рекао да нема ниједног разлога за то, осим политиканства и намјерне опструкције законодавног процеса у Републици Српској, те би зато било добро да Вијеће народа, овакво какво је, не постоји.

Говорећи о формирању нове партије, након његовог искључивања из ДНС-а, Чубриловић је рекао да би Демократски савез у новој Влади требало да добије једну министарску позицију, али да још ништа није коначно.