latinica  ћирилица
16/12/2018 |  11:11 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

Програм демографске обнове омогућиће боље услове за свеукупан живот

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да би реализацијом националног програма демографске обнове требало да буду омогућени бољи услови, прије свега, за раст броја становника у Српској и веће запошљавање, првенствено младих људи.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је рекла да ће се реализацијом овог програма бавити нова влада, али и неке друге институције.

"Постојаће мултисекторски приступ у реализацији националног програма демографске обнове. То ће подразумијевати како да остваримо то да нас има више и на који начин да стварамо услове и претпоставке за веће запошљавање, превасходно, младих људи, те како да идентификујемо занимања за која ће бити осигурано запошљавање", рекла је Цвијановићева за Радио Београд.

Она је истакла да би реализацијом тог програма требало да буду омогућени и бољи услови за останак на селу, као и подршка пословним иницијатавама младих.

"То подразумијева да млади човјек, који жели да покрене неку пословну иницијативу, заиста добије пуну подршку и могућност, а онда да и сам развија своје послове даље", нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да је у оквиру тог програма неопходно идентификовати сва она давања која су до сада издвајана и процијенити да ли су она дала ефекат или треба нешто друго да се ради или мијења.

"Знам да то није ствар коју можете данас да покренете и за годину дана да имате неки резултат, али намјера је да приступимо томе на начин да знамо да је то један процес и да морамо у томе да учествујемо", навела је Цвијановићева.

Она је најавила да све то у будућој перспективи подразумијева и успостављање снажног ресурсног центра Републике Српске.

"Превасходно, треба да се бавимо питањем људских ресурса, а то опет значи да се вратимо и на терен образовања, тржишта рада и подршке коју дајемо за запошљавање и слично", додала је Цвијановићева.

Одговарајући на питање колико је задовољна оним што је радила док је била предсједник Владе Републике Српске и шта оставља свом насљеднику на тој функцији, Цвијановићева је рекла да је поносна на то што је њен кабинет стабилизовао буџет и што је успостављена апсолутна функционалност свега што је везано за систем.

"Пристојан одговор увијек би био да се каже да се могло и више учинити. Али, с обзиром на проблеме са којима смо били суочени, на стање у којем смо се налазили на почетку тог мандата и узимајући у обзир оно што је завршна тачка тог мандата, ја ћу рећи да смо пребацили оно што би било максимум очекивања", рекла је Цвијановићева.

Она је констатовала да је сада сасвим другачија ситуација и да је влада на чијем је челу била успјела да, излазећи из кризе, повећа плате, пензије, социјална давања, те да уведе нека нова социјална права.

"Јако сам поносна на мјере којима смо искорачили према незапосленим породиљама обезбјеђујући им одређена примања", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је Влада Републике Српске коју је водила успјела да реализује неке пројекте само у овој години, неки су покренути, неки су приведени крају, а неки су још у току.

Према њеним ријечима, више од 125 милиона марака уложено је само у инфраструктуру, у комуналне пројекте и све оне захтјеве које су испоставиле локалне заједнице, општине и градови у Српској.

"Водећи рачуна о финансијским изазовима, било је много тешко да се носите и са одређеним политичким проблемима. У току мог мандата на мјесту премијера, четири године су протекле у управо овако несређеним односима између српских представника - људи који су у Републици Српској и људи који су на власти у Сарајеву", подсјетила је Цвијановићева.

Она је напоменула да је задовољна што је њен кабинет ишао у корак и са очекивањима и на политичком, економском и на финансијском плану.

Предсједник Републике Српске поручила је да се мора ставарати још бољи амбијент.

"Морамо се носити са проблемима како изаћи из неке безидејности, како више подстаћи иницијативу, како створити могућност за веће запошљавање, мада сам ја задовољна, јер су за мог мандата, рецимо у прошлој години, забиљежени рекордни макроекономски показатељи, и кад је у питању и ниво запослености, и кад је у питању покривеност увоза извозом", навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да су све то позитивне ствари, али да се не смије стати и нова влада мора да иде даље.

"Много је изазова. Упорно то говорим и просто се некад лоше осјећам због тога, али морамо на бољи и конкретнији начин повезати наше школство, процес образовања, са оним што јесу потребе тржишта рада. Треба да врло отворено идентификујемо разна занимања која подразумијевају сигуран посао", рекла је Цвијановићева.