latinica  ћирилица
16/12/2018 |  11:46 | Аутор: СРНА

Вујичић: За 15,7 одсто смањен број незапослених у Српској

На евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске тренутно се налази 97.193 незапослена лица, што је у односу на исти период прошле године мање за 18.154 лица, односно 15,7 одсто, рекао је Срни директор Завода Мирослав Вујичић.
Мирослав Вујичић - Фото: РТРС
Мирослав ВујичићФото: РТРС

Вујичић је истакао да је очигледно да се у евиденцијама Завода током ове године биљежи пад броја незапослених, а лица која се пријављују на евиденцију најчешће то раде због активног тражења запослења.

Он је нагласио да се у протеклих 11 мјесеци на евиденцију Завода пријавило 57.467 лица.

Према његовим ријечима, на евиденцији Завода за запошљавање Српске највише се налази квалификованих радника - 32.078, затим 30.444 радника са средњом стручном спремом и 10.685 радника који посједују високу стручну спрему.

Вујичић напомиње да од лица са трећим степеном стручне спреме, највише пријављених је у занимањима продавца, бравара, аутомеханичара, кувара и возача теретних кола, док је са четвртим степеном стручне спреме највише пријављених у занимањима економског, машинског, медицинског, пољопривредног и саобраћајног техничара.

"Од лица са седмим степеном стручне спреме, највише пријављених је дипломираних економиста, правника, психолога, професора разредне наставе и професора енглеског", каже он.

Вујичић наглашава да је за 11 мјесеци ове године са евиденције Завода за запошљавање због запослења одјављено 40.651 лица, што је за 9,9 одсто више у односу на исти период прошле године.

Вујичић додаје да су током ове године послодавци исказали потребу за 14.815 радника, а највећа потреба исказана је за за продавцима, браварима, конобарима, обућарима и возачима теретних возила, а када је у питању четврти степен стручне спреме за економским, машинским и медицинским техничарима, као и електротехничарима.

Када је у питању седми степен стручне спреме, Вујичић каже да су послодавци исказали највећу потребу за професорима разредне наставе, дипломираним економистима, правницима, машинским инжењерима и љекарима.

Вујичић подсјећа да током ове године Завод за запошљавање Републике Српске спроведи низ пројеката за запошљавање и самозапошљавање лица са евиденције незапослених.

"Укупна средства планирана за реализацију ових пројеката износе 21.640.711 КМ, а намијењена су за запошљавање више од 5.600 лица", истиче Вујичић.