latinica  ћирилица
16/12/2018 |  18:40 ⇒ 17/12/2018 | 08:00 | Аутор: РТРС

СБ о Космету на отвореној сједници; Вучић путује у Њујорк

Савјет безбједности УН сутра ће, на захтјев Србије, засједати поводом одлуке Приштине о формирању војске. Иако је Запад тражио да се засједа иза затворених врата, сједница ће бити отворена за јавност. Пред Савјетом безбједности говориће и предсједник Србије Александар Вучић. Срби на Косову и Метохији осјећају се животно угрожени због противправног оснивања такозване војске Косова, саопшава Српска листа, а шведски радио објавио је да ће Хашим Тачи бити позван у Специјални суд за ратне злочине.

Србија је испунила све ставке Бриселског споразума, Приштина ниједну. Формирањем такозване војске Косова, прекршен је низ споразума. О таквим потезима званични Београд упозорио је цијелу међународну заједницу, пет сталних чланица Савјета безбједности, десет осталих и Генералну скупштину УН, истакао је Вучић. То ће у Њујорку још једном поновити.

"Ићи ћу на ту сједницу. Рећи ћу истину, колико смо труда и енергије уложили за компоримис, а колико други то нису жељели и то ћу у лице да кажем онима који су се правили да подржавају дијалог и компромисно рјешење", рекао предсједник Србије, Александар Вучић.

Иако је Америка тражила да Савјет безбједности о овом питању засједа иза затворених врата, чему се Русија одлучно успротивила, сједница ће ипак бити отворена, потврдио је шеф дипломатије Србије Ивица Дачић.

И док Приштина наставља да крши споразуме и резолуције, увођењем такси и формирањем војске, такозвани косовски парламент усвојио је Резолуцију којом тражи наставак дијалога. У документу стоји да би наставак дијалога за Приштину, уз посредовање Брисела, био прихватљив само ако резултира обостраним признањем Србије и Косова, али и чланством Косова у УН, ЕУ и НАТО.

"Приштина не жели на озбиљан начин да разговара. Србија ради све да очува мир и стабилност и зато је важна сутрашња сједница Савјета безбједности. Пред предсједником је тежак посао", нагласио је Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Србије.

У исто вријеме Европска унија упутила је писмо премијеру самопроглашеног Косова Рамушу Харадинају у којем му нуди рјешење проблема такси.

Могерини и Хан Харадинају нуде да се одредница "УНМИК" у ЦЕФТА споразуму замијени одредницом "Косово*", а да Приштина прије сутрашњег састанка Савјета за Споразум о стабилизацији и придруживању у Бриселу привремено суспендују примјену такси за робу из Србије и БиХ.