latinica  ћирилица
17/12/2018 |  11:16 | Аутор: СРНА

Радници Агенције за лијекове најављују штрајк

Радници Агенције за лијекове и медицинска средстава БиХ најавили су штрајк уколико се ускоро не поправи материјални статус агенције.
Агенција за лијекове БиХ - Фото: РТРС
Агенција за лијекове БиХФото: РТРС

Стручно вијеће ове установе одговорне за област лијекова и медицинских средстава упутило је у новембру Савјету министара захтјев за повећање плата запосленима у агенцији, пријем нових радника и правилник о систематизацији радних мјеста.

"Агенција доноси новац у Савјет министара, а врло мало повлачи новаца за своје функционисање и материјални статус запослених. Ако се не поправи ситуација, за очекивати је штрајк запослених у агенцији, које чине већином здраствени радници, љекари, фармацеути, фармацеутски техничари", рекао је предсједник Синдиката агенције Рамо Рустемовић за портал "Кликс".

Рустемовић каже да би Агенцију за лијекове и медицинска средстава БиХ наредних дана требали посјетити предсједници странака које чине већину у Савјету министара, које ће радници упознати о проблемима са којима се Агенција суочава већ десет година.

Агенција је у септембру добила нови менаџмент који је обећао да ће радити убрзано на рјешавању ових проблема. Правилник о систематизацији радних мјеста радници чекају десет година.

Све ове године поручују властима да нису обичне бирократе и да их престану тако третирати, те да у буџет БиХ годишње инкасирају 10,5 милиона КМ.