latinica  ћирилица
17/12/2018 |  11:46 | Аутор: СРНА

До краја године биће пребачен план производње Рудника "Гацко"

Рудник "Гацко" произвешће ове године више од 2,5 милиона тона угља, чиме ће бити пребачен план производње, рекао је Срни извршни директор за производњу угља и развој Рудника "Гацко" Петар Марковић.
Рудник и ТЕ Гацко - Фото: РТРС
Рудник и ТЕ ГацкоФото: РТРС

Марковић је објаснио да ће, захваљујући задовољавајућем квалитету угља, бити пребачен и план производње у Термоелектрани "Гацко".

"Планирана производња у Термоелектрани је 1.465 гигават-часова. До сада је произведено више од 1.400 гигават-часова, а до краја године очекује се производња од 1.480 гигават-часова", рекао је Марковић.

Он је навео да се експлотација угља врши на двије позиције, на кровинској угљеној зони и Централном пољу.

"У кровинској угљеној зони је угаљ који у примјесама има компоненте које могу да оборе топлотну моћ. Међутим, ми радимо хомогенизацију угља како у Руднику, тако и не депонији Термоелектране и захваљујићи томе имамо задовољавајући квалитет угља", рекао је Марковић.

Он је истакао да ће експлоатација, када је ријеч о откривци, зависити од временских услова до краја године.

"Производња је остварена је у пуном обиму за 11 мјесеци. Мислимо да ћемо постићи планирано до краја године. Тренутно имамо производњу од седам милиона кубика откривке, а план је седам и по милиона до краја године", рекао је Марковић.

Он је додао да за разлику од прошле, ове године нема проблема са плављењем Рудника.

"Ове године смо додатно утврдили насипе, направили канале и појачали пумпне капацитете, тако да засад немамо проблема", рекао је Марковић.

Рудник и Термоелектрана /РиТЕ/ "Гацко" претходних дана посјетио је и генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић. На састанку са руководством упознат је о проблематици у пословању.

"Директор је упознат о проблемима у вези са радом и стањем постројање. Донесени су закључци да се заједно ради на побољшању стања у предузећу", рекао је Марковић.

Капитални ремонт РиТЕ "Гацко" планиран је од 20. марта наредне године. За реализацију ће бити потребно 26.000.000 КМ. Средства ће највјероватније бити обезбијеђена кредитним задужењем.

У Руднику "Гацко" данас је обиљежена и Света Варвара слава рудара. Заслужним радницима додијељене су награде и захвалнице.

На Споменик погинулим радницима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату положено је цвијеће.