latinica  ћирилица
17/12/2018 |  13:50 | Аутор: СРНА

Угљевик: 40 година рада површинског копа Богутово село

Од почетка експлоатисања површинског копа у Богутовом селу откопано је више од 285 милиона метара кубних чврсте откривке и преко 51 милион тона угља, рекао је данас технички руководилац Рудника "Угљевик" Димшо Милошевић поводом обиљежавања славе рудара Свете великомученице Варваре и 40 година од почетка рада на овом копу.
Површински коп Богутово село, Угљевик - Фото: Screenshot
Површински коп Богутово село, УгљевикФото: Screenshot

"Површински коп `Богутиво село` почео је да се експлоатише 1978. године и данас обиљежавамо 40 година рада на њему. Само у овој години откопали смо 9,4 милиона кубика чврсте масе, што је у односу на план 103 одсто и 2,75 милиона тона угља, што је у односу план 100 одсто", рекао је Милошевић новинарима уз напомену да је Рудник имао и 90 дана лоших временских услова.

Он је додао да је опрема набављана у континуитету и укупно броји 12 багера, 40 дампер камиона, 12 булдожера и друге механизације, те да је у овој години извршена и реконструкција система за пречишћавање и чишћење угља.

Извршни директор за производњу угља и развој Рудника Драгиша Видаковић истакао је да овај рудник има савремену опрему и квалитетно надзорно техничко особље што му омогућава сигуран и несметан рад у наредном периоду.

"Ове године инвестирамо у сервисни објекат, као и већ двије године уназад, и у плану је завршетак сљедеће године када ће Рудник добити савремен сервисни објекат који ће моћи да задовољи потребе сервисирање рударске механизације и опреме", рекао је Видаковић.

Он је навео да су ове године изградили касете за комерцијални угаљ, а инвестирали и у нову нову дробилицу.

Видаковић је рекао да је у плану и набавка четири нова дампер камиона чија вриједност је 7,5 милиона КМ, као и транспортера са гуменом траком вриједности 4,3 милиона КМ.

"У плану су набавке турнодозера вриједности 1,1 милион КМ и једног гредера вриједности 800.000 КМ. Планирамо да у наредној години обезбиједимо, уз помоћ Владе Републике Српске и другу механизацију у вриједности до 13 милиона КМ", рекао је Видаковић.

Он је навео да је производња остварена у планираним оквирима и тренутно на депоу има више од 220.000 тона угља, за несметан рад од 30 дана Термоелектране "Угљевик" и истакао да се овај рудник сврстава у један од најбољих и најсавременијих у региону.

Видаковић је свим рударима честитао славу Свету великомученицу Варвару, уз напомену да у Руднику тренутно ради 900 радника, а да се данас, уз пригодне поклоне у пензију испраћа њих 98.

Након посјете Руднику руководство предузећа Рудник и термоелектрана "Угљевик", рудари, запослени и гости присуствовали су традиционалном ломљењу славског колача и на тај начин скромно обиљежавају Свету великомученицу Варвару.